Vallning

Segra och Avila inne hos fåren för första gången

Vi har ju kommit igång med vallningen igen efter valpuppehållet. Jag har varit iväg hos Carin två gånger sedan valparna ”flyttade hemifrån” för vallträning. Om ett par timmar är det dags för den tredje gången.

Första träningen är jag ganska nöjd med, även om vi kanske inte hann göra så mycket, men Vinna skötte sig helt okej med tanke på det långa uppehållet. Lilla Segra och Avila fick också träffa fåren.

Förra gången var vi i en annan, stor hage. Tyvärr fick jag inte med mig videokameran då (hoppas få filmat lite idag istället), men den träningen är jag riktigt nöjd med. Vinna och jag körde tre pass. Det första passet gick urdåligt. Tanken var att vi skulle fösa fåren rakt fram, längs med staketet. Lät ju inte så svårt… Men njae, varken Vinna eller jag hade tydligen riktigt koll på vad vi höll på med. Fåren rörde sig väl snarare i något slags serpentinmönster en bit ifrån staketet. Inte direkt snyggt och kontrollerat, och det blev en massa avbrott hela tiden.

Andra passet gick lite bättre. Vinna började fokusera bättre och enligt Carin var det nu mest bara jag som behövde skärpa mig också. Jag minns att Carin sa flera gånger Titta på fåren! Titta på fåren!

Javisst! svarade jag och fortsatte glo på Vinna… men försökte slänga ett öga på fåren då och då… Hihi, inte lätt det där.

Tredje passet fick vi till det riktigt bra och med bra flyt lyckades vi fösa fåren rakt fram utmed staketet precis så som det var tänkt. Det blev lite enklare när jag började titta lite mer på fåren 🙂 Vi gick snabbt vidare till drivning istället (vilket jag nog tycker är enklare) och även det här gick faktiskt riktigt fint. Bra flyt och jag lyckades själv placera mig och göra rätt på egen hand många gånger. Jag hoppas att jag kan få till det lika bra idag. Nu var det ett par veckor sedan sist. Förhoppningsvis får jag filmat lite, och kanske att jag lägger upp det här sedan.

Lilla Segra fick även hon komma in till fåren i den stora hagen förra gången. Hon är väl inte sådär överdrivet intresserad av fåren direkt. Hon är inte ett dugg rädd för dem (nästan dumdristigt modig emellanåt), men hon bryr sig helt enkelt inte så mycket om dem. Däremot är den där lille border collien som svischar runt i hagen desto mer intressant. Honom kan man ju försöka hänga på. Men kanske att hon så småningom ser att den där killen faktiskt svischar runt av en anledning och att de där fåren därmed är ganska roliga att flytta runt på. Ja vi får väl se. Hursomhelst är det ingenting jag oroar mig för än. Bara nyttigt för henne att få vara med och skutta runt bland fåren en stund. Intresset kommer väl så småningom. Hon är ju inte så gammal än…

Vinna och jag vallar får för första gången efter uppehållet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s