Framgångsrik frukostträning

Segra (14 v) och jag

Dagens frukostträning med hundarna kändes riktigt bra. Segra och jag hann jobba med ganska många moment och röjde stora framgångar inom varje ämne.

  • Vändningar på stället: vänstersväng (stående). Jobbade oss till att kunna svänga ett halvt varv med bra bakdelskontroll (180 grader). Än så länge går jag lite runt dock, precis som om klossen hade varit där.
  • Ingång. Gick vidare till ingångsträning och jobbade oss där vidare till kl 9 (målet den här månaden är kl 12).
  • Vardagsapportering: Plocka upp och hålla. Bra, med fint flyt.
  • Vardagsapportering: Lämna till hand. Gick jättefint! Lade in det här när vi jobbade med punkten ovan.
  • Hakan i handen (haktarget?). Stora framsteg här! Sökte aktivt upp handen och lade nu hela hakan i handen. Har tidigare bara lagt främre delen där. Rättade till sig själv när hon lade dit hakan lite för ”mesigt”. Kunde även hålla den positionen ca 1-2 sekunder.
  • Utställningstrav. Gick ut och jobbade med traven i utställningskopplet. Kom ganska snart fram till att jag nog vill ha henne travandes lite bakom mig (tills vidare i alla fall). Annars har hon en tendens att antingen stirra för mycket på mig så att hela hon blir skev, eller så ligger hon på för mycket i kopplet och travar därmed inte helt rent. Mot slutet av passet började hon hålla sig bättre och bättre i position (tack vare belöningsplacering) och travade jättefint. Belönade ofta. Lyckades få till att hålla godis och koppel i vänsterhanden (och ändå belöna bra med vänsterhanden) och klickern i högerhanden.
  • Utställningsstå: Bjöd fint på stå. Lade på att stå en liten stund och även att stå en liten stund medan jag tittar på tänder och känner på kroppen (använder omvänt lockande här). Gick riktigt kalasfint. Testade sedan även att lägga på ståendet efter att vi hade travat lite, och även det gick bra. Godis i bägge händer då, belöning i traven ur vänster hand, belöning i ståendet från höger hand. Bra koordinationsträning för min del..
  • Gungan, islaget: Gick in på agilityplanen och jobbade lite med islaget för gungan. Första gången vi gör ett riktigt träningspass med det (visade det ju vid ett tillfälle på kurs i Göteborg med henne). Inga som helst problem. Hon står stadigt och viftar på svansen hela tiden. Lyfte ca 5 cm från marken.
  • Tunneln: Andra träningspasset med den. Sög ganska snabbt mot tunneln i bra fart, även från lite sneda vinklar. Varierade med att belöna med godis från handen (en bit efter tunneln), kampbelöning (en bit efter tunneln), och kastad leksak. Kunde snabbt lägga på att vi sprang gemensamt mot tunneln och hon sökte den ändå fint.
  • Hopphinder: Samma som med tunneln, men vårt första pass med hopphinder. Jobbade jätteduktigt och sökte hindret fint. Bommen låg såklart på marken. Lite förvånad över att hon sökte hindret med en gång, men jag gissar att hon faktiskt har lärt sig en del på agilityinstruktörsutbildningarna hon har varit med på, när hon suttit vid sidan och studerat. Alltså att hon har lärt sig att det är någonting häftigt med de där hindren genom att se de andra hundarna glatt jobba med dem.

Ja det var Segras träning det. Otroligt vad vi hann med. Hennes frukost tycktes aldrig ta slut, och inte heller viljan att arbeta. Hon är så himla rolig att arbeta med. Precis som med Vinna.

Efter Segra var det Zazzis tur. Vi jobbade med att kunna sitta och hålla föremål. Gick bra, men hon är lite smått galen. Hon håller ett hårt grepp om leksaken nu, men hon morrar och backar smått bakåt sittandes… Lade på att hämta föremålet och komma in och sätta sig i fotposition med det. Gick också hyfsat, men lite galen även där. Låter som ett vilddjur när hon kommer in och har svårt att sitta still. Tänkte att jag nog bör jobba lite med att sitta och hålla leksaken lugnt, så lite omvänt lockande borde göra susen. Testade först med omvänt lockande bara i sittandet (utan föremål) och upptäckte ganska snabbt att jag faktiskt aldrig har gjort detta med Zazzi. Galenpannan blev helt vild! Hon visade tänderna mest hela tiden (visar alltid tänderna när hon ska ta godis, är nog lite rädd om läpparna), när jag drog undan handen (för att hon kastade sig handlöst mot godisbiten) morrade hon som ett vilddjur, slängde sig ner på marken i ett snabbt ligg, gärna backandes samtidigt. Snabb som attan var hon med allt. Här gällde det att hänga med i timingen. Ganska snabbt röjde vi framgångar dock, så mot slutet av passet (hennes pass är över ganska snabbt eftersom hon får så stora kulor och bara en halv deciliter mat varje gång) satt hon snällt still och var lite lugnare. Note to self: fortsätt med omvänt lockande på Zazzi. Behöver minska ner lite på galenskaperna i träningen.

Mira fick jobba med att plocka upp och hålla leksaken. Sedan gick vi över till omvänt lockande. Har inte gjort det ordentligt med henne heller. Hon är dock inte riktigt lika galen som Zazzi, utan kör på i lite lugnare tempo så här gick träningen snabbt framåt och jag testade även att lägga ihop det med leksaken. Dvs omvänt lockande när hon lyfte upp leksaken (för att minska på det hysteriska bitandet, men en pipleksak märkte jag snabbt att det inte direkt var det bästa alternativet, så jag bytte leksak). Gick bra, men fick backa i träningen när jag bytte leksak.

Vinna fick träna lite lugnt framförgående inomhus. Att bara söka sig framåt från sidan i lite lugnare tempo och mer fokuserat på positionen. Gick jättebra väldigt snabbt, så vi gick raskt vidare till krypträningen. Här har vi gjort stora framsteg!!! Jippie! Hon börjar få riktigt fin teknik nu och bjuder oftare och oftare på just den teknik jag har varit ute efter. Vi får också till längre sträckor. Jag vill att hon kryper vid sidan, med fokus på mig (tittar uppåt alltså) och med bakbenen inunder sig. Väldigt ihopsamlat alltså, och så vill jag att hon tar det lugnt och följer mig. Vi börjar sakta men säkert närma oss det målet nu. Idag bjöd hon om och om på riktigt snyggt kryp där hon var låg, ihopsamlad och med bra fokus på mig. Kalas!

En reaktion på ”Framgångsrik frukostträning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s