Mera träning

Det var tur för min del att inte all träning har gått åt skogen i alla fall. Segras träning idag (har varit slapp med det på sistone så det har inte blivit mycket tränat) gick finfint. Vi tränade på apportering, ”ligg” på kommando från sitt och stå, ”lägg dig” på kommando från sitt och stå, fotingång både på tävlingspose och på ”fot”, vändningar på stället, ligg kvar, sitt kvar, stå kvar och frivilliga växlingar mellan stå och sitt. Det sistnämnda var svårast men jag tror att vi fick till det någorlunda till slut.

Zazzi och Mira fick träna på apportering. Bägge kunde vid träningspassets slut sitta, ta apporten och hålla kvar den i några sekunder tills jag tog handen under och klickade. Stora framsteg här!

Vinna fick förutom lydnadspasset även köra ett pass med Running Moose. Nedgången på balansen är numera bara någon dm från marken. Vi har inte riktigt hittat flytet på den här nivån än, men det började lossna lite mot slutet av passet.

Och så har jag även hunnit med lite vallträning till. Jag och Elin åkte nämligen till Carin igår för att träna lite på fåren på egen hand. Vi har nu avancerat såpass att vi har fått tillåtelse att åka och träna själva emellanåt. Vi startade med en liten genomgång av dagens plan. Sedan fick jag och Vinna ta in fåren från mellanhagen till träningshagen. Det var lite spännande att se hur det skulle gå, men det gick förvånansvärt enkelt. Nöjd över hur vi skötte oss här.

Därefter jobbade Elin och Tvist vidare med lydnaden, försning och lite rundning. Vinna och jag jobbade vidare med fösning. Först körde vi enbart fösning längs med staketet i hagen. Nästa pass föste vi dem fram till fållan, öppnade den, Vinna tog in fåren och så stängde jag. Lycklig över hur fint det gick. Öppnade sedan för att låta Vinna ta ut dem igen. Även det gick jättefint och lugnt och sansat. Därefter fick hon ta ut dem i mellanhagen igen för att träna vidare på fösning där. Då blev det genast lite mer att jobba med. Fåren har ett enormt drag upp mot fårhuset, men Vinna sprang duktigt och stoppade dem och tog tillbaka dem när det försökte smita. Fösningsträningen den här dagen gick mycket bättre. Jag börjar lära mig och Vinna börjar bli mer lyhörd.

När jag filmade Elin och Tvist när de jobbade i mellanhagen fick jag se i ögonvrån hur Vinna smyger ibäg mot ankorna som gick på andra sidan i hagen. Rundar dem fint åt vänster, helt lugnt och i skritt. Driver dem sedan lugnt och behärskat genom hela hagen till mig, medan jag står och filmar Elin. Lilla sötfia! Hon jobbar otroligt fint med ankorna (även om det inte var meningen att gå och valla ankor just här då) och anpassar sig mycket bättre med dem. Sänker farten bättre när det behövs och är mycket mer förutseende. Fåren har hon en tendens att bröta på lite mer med.

Så vallträningen på egen hand gick faktiskt jättefint. Både Tvist och Vinna jobbade väldigt bra. Ja, Elin och jag skötte väl oss någorlunda vi med 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s