Gott om socialträning

Steg upp tidigt imorse för att hasta iväg till tåget med Vinna och Segra för en tripp till Stockholm. Tågresan var något mer händelserik än vanligt. Det började med ett barn som var framme och gosade med Vinna och Segra. Hon hade väl suttit och pratat med oss, klappat hundarna och blivit tilldelad diverse aussiepussar i ca 10-15 minuter när hennes syster kommer och säger Mamma har inte med sig din medicin så du får inte klappa hundarna. Stackaren var alltså allergisk. De hade väl vid det laget ungefär 3 timmar kvar av resan tillsammans med oss i kupén så jag funderade lite på hur det egentligen skulle gå. Men det verkar inte som att hon var så farligt allergisk ändå. Hon var framme och klappade på hundarna ett par gånger till och visade aldrig några symptom. Men vad som hände sedan vet jag ju förstås inte…

Mot slutet av resan var det en kines som kom förbi ett par gånger (vuxen man den här gången) för att mysa med hundarna. Efter en liten stund hade han med sig två vänner. Alla tre var nu utrustade med kameror och det fotades och gosades hejvilt. Sedan skulle det poseras också. En efter en skulle de sitta på platsen bredvid mig med Segra i famnen och bli fotade tillsammans med mig. Hela situationen kändes lite smått komisk.

På Hundens Hus idag har det handlat om valpar. På eftermiddagen skulle eleverna få träna lite valpar och eftersom det var lite ont om valpar lånade jag såklart ut Segra. Det är ju perfekt socialträning för en liten valp. Så två tjejer fick ha hand om henne och göra följande övningar

– Passivitet: Ta in henne mellan benen och hålla tunga händer på skulderbladen så att hunden blir lugn. Inga problem här inte. Segra satt lugnt och snällt för det mesta.

– Kontaktövning: Ett par spontankontaker först, sedan godis på marken och vänta ut att hunden tittar på dig. Segra testade med sitt, ligg och plats ganska länge innan hon fattade att hon skulle titta upp.

– Koppelträning: gå mot en skål, belöna slakt koppel. Gick faktiskt riktigt fint med henne och hon svarade fint på träningen. Försökte kasta sig över skålen ett antal gånger först, men började ganska snabbt fatta principen ändå. Eleverna tyckte att hon var lite klurig att träna med här eftersom hon var så snabb med allt.

Hanteringsträning- T-shirtövningen: Trä på hunden en T-shirt över huvudet, trä igenom tassarna i ärmarna och trä på tröjan. Beröm och belöna hunden. Ta sedan av den. Instruktörsläraren Martina visade först på Segra hur eleverna skulle göra. Sedan fick varje grupp testa på sin valp.

Är jättenöjd med hur fint Segra jobbade med dem, oavsett om jag var i närheten eller inte. Hon är lugn och trygg och gör vad som helst för en godbit.

 

6 reaktioner på ”Gott om socialträning

  1. Ojoj jag känner att ett förtydligande är på sin plats: ”lätta 5 km” innebär inte lätt för mig, utan är motsatsen till svåra 5 km som är mer backig. Den dagen 5 km är lätt för mig återkommer jag 🙂

    Det här med kineserna var sjukt kul! 😀

  2. Vi hade kunnat bistå med valp. Hade varit toppen med hundpassning några timmar. Hehe… 😉

    Ser ut som Lindas kompis Josephine där på förstabilden? Tredje från vänster? Måste fråga Linda om det är hon…

    Och ja, tycker absolut att ni ska med på vallningsäventyr!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s