Det går sådär

Syskonkärlek

Har jobbat lite väl mycket efter min sjukskrivning upphörde. Inte bra alls. Vissa dagar har jag inte ens haft en enda rast från det att jag klivit upp på morgonen till det att jag gått och lagt mig. Verkligen inte bra och det har gjort att kroppen har börjat säga stopp. Jobbar på att dra ner på arbetet till en mer hanterbar nivå för mig. Är lite väl känslig just nu.

Det hela kändes inte direkt bättre efter gårdagens ögonlysning och veterinärbesiktning på valparna. Allt tog ganska lång tid (vi var hemifrån i drygt fem timmar) och veterinären var extremt noggrann. Alla valparna ögonlystes dessutom två gånger eftersom det var en tjej under utbildning som behövde träningen. Noggrann tjej som lade märke till allt. När ögonspecialisten hade lyst klart var det lärlingens tur och först efter det fick jag veta resultatet på valpen då lärlingen först skulle tala om för specialisten vad hon såg.

Har aldrig varit med om mer noggrann veterinärbesiktning heller. Bra på ett vis, då jag verkligen kan vara säker på att om valpen gick igenom det här så är den i toppskick. Dock tycker jag att det är lite trist när veterinärerna är så opersonliga och inte gör någonting överhuvudtaget för att valpen ska få en trevlig upplevelse. Tror inte jag såg dem utdela en endaste klapp till någon valp. Inte ens den korta ”nackmassagen” de brukar ge efter de sprutat in vaccinet gjorde de.

Men nu till det som har gjort att jag har mått väldigt dåligt hela dagen idag. En av valparna upptäckte man ett litet missljud i hjärtat på. Så här står det i hans besiktningsprotokoll:

”Litet missljud vid hjärtauskultation vänster sida. Bedöms som harmlöst men rekommenderar uppföljning”

Allmänt omdöme/råd: ”Rekommenderar hjärtauskultation vid 12 v ålder”

Veterinären sa att det var väldigt litet och hon trodde att hjärtat inte riktigt hade hunnit utvecklas klart än men att missljudet kommer växa bort. Hon tyckte inte att det var något att bry sig så mycket om då hon är nästan säker på att det kommer försvinna.

Så dagen har ägnats åt efterforskning, kontakt med valpköparen som ska ha honom och mycket tankar. Inte någon överdrivet rolig dag alltså. Och det är klart att valpköparen blir väldigt orolig i det här läget och har massor att fundera på. Hon har dessutom haft så mycket andra tråkigheter i livet på sistone så det var ju just typiskt att det var just hon som skulle drabbas av det här. Så himla trist alltihop! Mycket känslor idag och det är inte första gången jag ångrar att vara uppfödare. I många lägen är det fantastiskt roligt att vara uppfödare, men i vissa är det verkligen hemskt. Det är ju levande varelser det handlar om och dessutom flera parter. Så himla trist när tråkigheter uppstår och jag har en tendens att ta det lite väl personligt ibland. Borde försöka hålla det lite mer på distans men det är svårt när man lägger hela sin själ i valparna, tycker om dem så mycket och vill både dem och valpköparna så väl. Kanske att jag lär mig balansgången så småningom. Det här är ju bara min andra kull än så länge. Får se om det blir fler så småningom.

Hursom var allt toppen med övriga nio valpar. Och det är nu helt klart att lilla Berowin/Elit kommer få stanna här hos mig.

21 reaktioner på ”Det går sådär

 1. usch, låter inte så kul. Men du, det är inte du som är känslig, ingen människa klarar att jobba så mycket utan rast!! Ta det lugnt nu! Det där med hjärtljudet kommer säkert ordna sig.. positiva tankar nu!

 2. Helen

  Om det är Inger på västra du menar,kan jag bara hålla med,hon är lugn,bryr sig om hunden,mina har alltid fått godis och beröm när vi är klara.
  Hoppas och tror att din lille valp blir bra.
  Hälsningar Helen med Tjalle och Peppsi

  ps synd att du inte föder upp sheltie,då hade jag stått på kö hos dig!!!

 3. Åh Emelie, jag förstår dig så väl. På min första kull var det en ganska ny och mycket noggrann veterinär som besiktigade (och det är självklart bra att de är noggranna men när man själv inte är så erfaren och luttrad så blir man ju helt knäckt för allt som indikerar på nåt ev fel). Hon hörde ev två blåsljud på två av valparna. Det var de två som skulle säljas och den ena var tingad, och den jag skulle ha själv hördes inget på. Jag såg framför mig värsta scenariot. Och det var alldeles fruktansvärt innan man fick veta hur det egentligen låg till. Jag fick i alla fall en tid på Blå Stjärnan (och då var det just den veterinär som nu ögonlyser på Västra som jobbade där:). Detta är ju 15 år sen. Ett ultraljud gjordes i samband med den tid för ögonlysning vi hade (jag hade alltså besiktigat dem lite innan på hemma plan i Tvåstad), och ultraljudet visade att det inte var något fel på de små hjärtanen. Helt underbart. Visst är det bra att det är noggrant osv, men uj vad man genomlever som ägare/uppfödare innan man får klarhet.

  Är det något ultraljud inplanerat eller är det bara att de skall lyssna på det igen när valpen växt lite? Håller tummarna för att det går lika bra för din bebis som det gick för mina. De blev alla mycket gamla (ja en lever ju än och är 15 år, och de är en av dem som det larmades om först) och det har kommit ett blåsljud först på honom när han var 12-13 år och det har inte blivit sämre och ork har han så det räcker och blir över. En riktig piggelin.

  Kramar Jesse

 4. Usch då, så tråkigt! Men det kommer säkert att växa bort och aldrig orsaka honom nått problem.

  Bra att du lyssnar på din kropp och trappar ner, inte värt att köra på full gas och sladda av vägen liksom :/ Många kramar

 5. Nej, vad tråkigt! Förstår att det är jobbigt för både dig och henne och jag hoppas verkligen att allt kommer vara fint om 4 veckor (kommer det säkert vara också).Jag känner iaf att jag kunde inte ha valt en bättre uppfödare, fortsätt det du gör och men kom ihåg att ta det lugnt emellanåt också!

 6. Jag förstår dina känslor så väl. Att man föder upp levande individer är stort nog, men att man ger människor nya familjemedlemmar är ännu större. Hundarna lever trots allt bara sitt eget liv och kan inte jämföra med nån annans så deras eventuella lidanden är allt de känner till. Självklart illa nog, men de som köper en liten efterlängtad valp och lägger ner sin själ i den, ger den sitt hjärta och hoppas att den ska leva upp till alla förhoppningar, har så ofantligt mycket att förlora och ett så stort hjärta som kan krossas om den valp jag levererar inte håller måttet, blir sjuk eller på något vis inte vad man hoppats på. Det gör mig smått illamående… Ändå är det värt det när man ser kärleken mellan hund och ägare och när det blir sådär gräsligt ”rätt”! Och jag är fullständigt övertygad om att det där illamåendet och rädslan att göra både valpar och köpare illa är det som gör att man är en god uppfödare som tar sin sak på fullaste allvar. Så bli inte avtrubbad och skaffa ingen ”balans”. Jag tror att varenda en av dina valpköpare är ack så tacksamma för att du innerligt och fullständigt bryr dig om varje valp och varje valpköpare!!!

  Massa kramar och hållna tummar att sötnosens hjärta låter perfekt om fyra veckor!!

  1. Riitta

   Håller med Sandra full och helt! Du ska inte skaffa dig ”balans”. Du ska var den du är! För det är just därför du är toppenbra på att vara både hundägare och uppfödare. Och just därför du är omtyckt, för att du är den du är!!! Men inte sjutton är det lätt inte, att vara uppfödaree *vet*.

   Av det jag har hört så brukar för de mesta dess missljud på hjärtat växa bort. Så de håller jag nu tummarna för, för allas skull!

   Stora varma styrkekramar, till dig bästase Emelie ❤

   1. Silje

    Om jag ska vara helt ärlig Emelie, så kan jag inte säga exakt hur gammal han var när det försvunnit. Jag hämtade honom först vid 12 veckor, då hade han det fortfarande och uppfödaren sa sig märka att han kunde bli trött snabbare när han sprang omkring. Första gången jag gick till vetrinären här i Schweiz berättade jag om det, men de hörde ingenting. När är första eftervacc, eller kontrollen efter 12 veckor? Det var i alla fall då. Jag har aldrig märkt något på honom, inte heller när han hade det. Men så tränar vi ju inte på så hög nivå heller. Men nu är det i alla fall borta. Jag hade också blåsljud på hjärtat som bebis. Det växte också bort. Det är väl ganska vanligt. Hjärtat är ju en muskel och muskler växer och utvecklas. Jag håller tummarna för er och tror på att allt ordnar sig!

  1. Min mamma shih-tzu hade samma fel som liten. Men det är ingenting som har märkts sen hon var liten heller. Hoppas det går bra för den här valpen också!

 7. Förstår din frustration. Jag passar nog inte heller som uppfödare. Lägger ner min själ och har svårt att riktigt släppa greppet. Jag jobbar på att försöka få balans på det så inte valpköparna tycker att man lägger sig i för mycket. Men valparna känns ju som ens barn. Tror inte du behöver oroa dig men självklart förstår jag att valpköparen blir orolig. Ögondoktorn känner jag igen och det var ingen hit. Även om man vet att det blev noga gjort. Ses i morgon.

  1. Nej det är verkligen inte lätt. Du har helt rätt i att de känns nästan som ens barn.

   Förhoppningsvis behöver jag inte åka till Blå Stjärnan i Gbg med någon mer valpkull, men vi får se. Hoppas att ögonspecialisten på Västra är tillbaka snart. Hon var superbra med Vinna i alla fall när jag var där med henne. Och alla där har varit supergulliga med mina hundar. På Blå Stjärnan i Gbg har jag aldrig haft den känslan. Mer mekaniskt. De är väldigt duktiga rent medicinskt men är oftast inte lika bra på att ta människor och hundar, och det tycker jag också är en viktig bit.

 8. Anna, Aya, Eos & Danni

  Jag är säker på att missljudet på hjärtat växer bort … har hört flera som haft det på sin hund vid valpbesiktning men att det sen växt bort … Det är, precis som vet sa, en fråga om utveckling av hjärtat & dess kranskärl så släpp det … kraaam!!!

  1. Ja jag är nästan helt säker på att det kommer försvinna. men trist ändå och det blir ju en restriktion på försäkringen. Får hoppas att det växer bort snart på honom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s