Kunskapsinventering

Det är lite skillnad på min och Elits träning och min och Segras träning kan man säga. Vet inte riktigt vad det beror på, för jag var väldigt nöjd med det seriösa upplägget med träningsplan och uppföljning varje månad som jag hade till Segra och det gav väldigt bra resultat. Men lusten har väl inte riktigt infunnit sig än. Kanske också att jag på något sätt känner att det arbetet jag gjorde med träningsplaner för Sergra osv ju tillslut visade sig vara helt förgäves (eller, det var det väl egentligen inte, men det känns ändå lite så). Lite av min ambition kanske dog med henne. Vad vet jag. Den kanske kommer tillbaka. Måste ”bara” sluta vara så rädd för att förlora min lilla Elit i förtid också.

Jag har inte alls varit lika ambitiös med Elit, men jag kom tillslut igång med hennes träning i alla fall. Vi har mest jobbat på tävlingslydnaden men även lite annat så som t ex agility. Hon är en skön hund med fin potential och det känns lite synd att jag har kastat bort värdefull träningstid. Så jag tänkte tvinga mig själv till att försöka göra en liten inventering av hennes kunskaper som hon har i dagsläget. Det är ju det där första steget som är svårast. Förhoppningsvis får det här mig på rätt kurs. Och jag gissar att mina kära bloggläsare har saknat mina träningsredovisningar här i bloggen nu när bloggen har uppdaterats så dåligt det senaste 1,5 året. Jag har tappat ca 100-200 besökare om dagen på mitt bristande intresse för bloggen och strukturerad träning. Dags att försöka få till en ändring av det nu!

Så här kommer ett försök till kunskapsinventering för Elit. Så småningom hoppas jag få till lite träningsplaner också.

Hakan i marken: Bjuder gärna på beteendet från ligg både inne och ute och kan ligga kvar i ca 5 sekunder.
Stegförflyttningar:  Följer fint åt alla håll med bra bakdelskontroll. Utan sättande än så länge.
Vändningar på stället: Följer fint åt alla håll med bra bakdelskontroll. Utan sättande än så länge.
Fotgående: Följer med bra position och kan följa ca 5 meter. Kan även följa i tempoväxlingar såsom språngmarsch och saktamarsch några steg. Följer fint i alla svängar med bra position och bakdelskontroll. Har börjat lägga på halt. Kan uppleva henne som något långsam ibland.
Ingångar: söker ingångar från olika med bra bakdelskontroll. Började idag lägga på sättandet. Kan även utföra fint på kloss.
Läggande under gång: Kan lägga sig på kommando under rörelse framför mig. Har kört mest från skritt men nu även börjat från trav. Brukar även kunna skilja på ”ligg” och ”stå” när jag växlar dessa. Behöver dock bli säkrare och öka tempot.
Ställande under gång: Kan ställa sig på kommando under rörelse framför mig. Har kört mest från skritt men nu även börjat från trav. Brukar även kunna skilja på ”ligg” och ”stå” när jag växlar dessa. Behöver dock bli säkrare och få ett snabbare och mer distinkt stopp.
Sättande under gång: Påbörjat nyss. Sätter sig snabbt på kommando under skritt framför mig.
Fjärrskiftena: Har bara påbörjats. Ligg-stå, sitt-ligg och ligg-sitt kan hon utföra fint utan så mycket hjälp.
Sitt kvar: Kan sitta kvar ca 15 sekunder med mig en bit ut från sidan eller framför henne. Har påbörjat att lämna henne med ryggen mot henne och det går för det mesta. Kan lämna henne ca 5 meter.
Ligg kvar: Kan ligga kvar ca 10-15 sekunder med mig precis bredvid eller framför henne. Kan lämna henne ca 4 meter.
Inkallning: Kommer i de flesta situationer och oftast med god fart.
Vardagsapportering: Kan hämta boll, papperstuss, toarulle, lekfläta och metallsked inomhus och avlämna. Behöver bli säkrare. Kommer oftast tillbaka med leksaker jag kastar när vi leker utomhus.
Apportering: Kan gripa fleecebit och hålla med motstånd i ca 2 sekunder.
Fokus: Kan sitta vid sidan och hålla fokus i ca 5 sekunder. Har varit dålig på att träna detta ordentligt dock.

Kamplek: Griper bra och kampar gärna även om godis nyss har getts. Kampar med olika föremål och släpper direkt på ”tack”. Kan få ett lite fastare grepp och ge sig hän ännu mer. Har inte kampat så mycket med henne nu när hon har bytt tänder. Har varit dålig på att se till att andra människor leker med henne.
Hälsa på/umgås med främmande människor: Hon har träffat många främmande människor av stor variation och är glad i alla hon möter. Hon hälsar glatt och ”lagom” på dem.
Hantering av andra människor: Elit har vid ett fåtal tillfällen lånats ut på kurs till elever utan några som helst problem oavsett om jag är i närheten eller inte. Andra har även hållt henne i halsbandet, lyft upp henne, flyttat på henne fysiskt, haft henne i knät osv. Jag har varit dålig på att låta andra människor titta på tänder och dylikt på henne dock.
Hälsa på främmande hundar: Hon har träffat många hundar av stor variation och är glad i alla hon möter. Hon har bra språk och är alltid vänlig. Bjuder gärna upp till lek.
Miljöträning: Hon har varit med i flera olika miljöer och beter sig alltid likadant som hon gör hemma, så jag har inte lagt så stor vikt vid detta. Hon är trygg och säker på sig själv. Har gått på lite olika underlag, men har varit lite dålig på att testa henne ordentligt på det.
Utställning: Hon har varit på en utställning och skötte sig där fint. Jag har tränat lite uppställning med henne men varit väldigt dålig på att träna på att trava fint.
Hantering av mig: Är snällt stilla i de flesta situationer. Slingrar sig dock om jag försöker öppna munnen (typ ”bända upp” käkarna). Men allt annat tar hon med ro.
Koppelträning: Har varit lite dålig på att träna på att gå fint i kopplet, men har sådan tur att hon naturligt går ganska bra i koppel. Drar väldigt sällan.
Spår: Har gått några enstaka spår. Som mest ca 50 meter med en vinkel. Markerar apporter fint, men behöver lära sig att hämta dem till mig. Bra och noggrant spårarbete, men jag har varit alldeles för dålig på att lägga spår.
Budföring: Påbörjat. Skickat till mamma några gånger och till Mia en gång. Som längst ca 30 meter. Hon tycker att det är väldigt roligt.

Söka hopphinder: Påbörjat. Hon tar gärna ett hopphinder med bom på marken om jag springer mot det och jag går mer än två meter ut från sidan på det. Hon kan för det mesta två hopphinder i rad också.
Söka tunnlar: Hon söker gärna tunnlar om jag rör mig mot dem oavsett om de är böjda eller raka. Har bra fart igenom.
Hinderfokus: Påbörjat och får oftast fram beteendet bra. Behöver dock bjuda på det snabbare.
Target: Har inte tränat det på länge. Men har kunnat söka upp från ca två meters håll.
Running contacts: Kan söka riktning på plan mark (tränat förberedande att söka mellan två pinnar). Har påbörjat träning på balansens nedfart helt plant på marken. Behöver riktningspinnarna som hjälp. Bör byta till tunnare bräda då hon gärna gör ett litet hopp i slutet.
Säcken: Har sprungit igenom några gånger efter Vinna och även själv. Var längesedan jag körde det nu dock, så får nog börja om.
Gungan: Har på börjat islagsträning. Släpper gungan från ca fem cm höjd.
Uppbindning: Kan sitta uppbunden med bra beteende ett par minuter mellan belöningar, dock lite beroende på störning. Har varit dålig på att träna detta konsekvent.
Burträning: Kan ej söka upp på kommando, men går gärna in i buren. Håller sig oftast snäll och lugn. Har dock inte testat med den vanliga canvasburen, utan bara använt canvashagen.

Hmmm… har säkert glömt något. Får väl fylla på listan så småningom om det är något viktigt jag har glömt. Vi har i alla fall gjort en del även om det inte har varit riktigt så strukturerad träning som jag kanske hade önskat. Men en bit har vi allt kommit.

3 reaktioner på ”Kunskapsinventering

  1. Helen

    Emelie,försök att göra som hundarna ”Lev i nuet”,du har ju fina Elite,ni är ju så duktiga.
    Det kommer att gå bra för er.

    Hälsningar Helen,Tjalle,Peppsi (som numera tävlar i kl 3 i agility,vi får fortfarande kämpa med slalomet) Och lille Levis(som börjar bli stor kille nu)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s