Tillbaka i vallhagen

Nu känner jag att det är dags att ta upp vallningen igen. Det har varit alldeles för mycket i år för att jag skulle hinna/orka med det så därför har vi fått ha ett uppehåll ett tag. Men idag for jag och Kiwi iväg till Iréne för lite vallträning. Det blev Elits andra gång hos Iréne och Kiwis första gång hos henne i år. Vi började med Elit.

Jösses vad nöjd jag är med hur Elit jobbade med fåren. Hon var väldigt lyhörd på mig (men utan att ta fokus från fåren), hade för det mesta ett fint avstånd till djuren och var framförallt ganska enkel att få ut på avstånd. Hon var även lugn och fin med dem och jobbade ofta i ett väldigt fint och lugnt tempo. Dessutom hade hon ett riktigt bra fokus på djuren och håll noga koll på dem och läste dem fint. Än så länge vet hon ju inte riktigt vad hon ska göra, men hon testade sig fram väldigt fint och det var väldigt roligt och intressant att se hur hon tänkte till och jobbade. Vad jag kunde se hade hon även en fin vilja till att samla och hålla ihop flocken.

Två små korta pass körde vi med henne. Det märktes att jag var lite ringrostig. Åkte får några gånger, snubblade och ramlade. Lite  intressant att se hur hundarna reagerar när jag ramlar. Vinna brukar direkt släppa fåren och komma till mig för att kolla vad jag håller på med. Kiwi tar direkt över kommandot och börjar bröta för mycket med fåren (så där har jag lärt mig att snabbt ta mig upp igen!). Lilla Elit fortsatte bara att lugnt hålla koll och jobba med fåren på ett fint sätt även om jag låg och krälade på marken. Får väl se hur hon gör längre fram, men än så länge känns det i alla fall som att jag kan lita fullt på henne bland fåren. Iréne tyckte att det såg väldigt bra ut, speciellt med tanke på att hon bara är 7 månader. Kommer lite av Kiwis tryck växa fram hos henne så blir det nog riktigt bra det här! Ska bli jättekul att se henne utvecklas.

Kiwi fick också köra två pass. Vi kollade av lite hur hon jobbade numera och det märks att hon har mognat betydligt. Hon har en riktigt fin stil i vallningen, men kan ibland hetsa upp sig lite för mycket och hon kan helt klart bli mer lyhörd på mig, även om allt det har blivit mycket bättre. Hon är duktig på att hålla koll på alla djuren och har väldigt fint fokus på djuren. Hon är ganska hård och samarbetet är det vi har fått jobba mest på i vallningen. Djurkänsla, stil och fokus på djuren finns det gott om i henne, värre har det varit att få henne att förstå att jag faktiskt också vill vara med på ett hörn och att man ska lyssna på matte 😉

Vi gick över till att jobba med att få henne att hålla sig lugn längre stunder, hålla ner tempot och utveckla hennes fina stil hon kan ha mot fåren. Så idag blev det drivning med mycket fram-ligg, fram-ligg, fram-ligg. Mycket raksträckor och försiktiga svängar. Så fort hon gick upp i trav skulle jag lägga henne. Så fort jag såg en tendens till att ”bryta stilen” så att säga skulle jag lägga henne. Sedan tänka på att direkt sätta henne i rörelse när hon lagt sig. Iréne pratade om att just det vi gjorde idag får man vara lite försiktig med ibland då många hundar kan tycka att det är tråkigt och lessna lite. Kiwi verkade dock svara väldigt bra på det här och vi tror att vi sk fortsätta med detta lite framöver tills vi känner att hon kan behålla lugn koncentration mer och mer.  Mot slutet kändes det riktigt bra med henne! Hon jobbade i skritt långa stunder och fixade svängarna mycket bättre. Hennes ”eyeande” kom fram mycket bättre idag också än det gjort tidigare på fåren.

Ska försöka börja valla lite mer kontinuerligt igen. Det blir framförallt Elit jag kommer köra mest med, men Iréne (och jag) tycker att det är himla synd att jag inte kan köra mer med Kiwi eftersom hon visar på sådan potential. Speciellt nu när hon har mognat mer och går att styra på ett helt annat sätt. Men lite vallträning då och då ska jag allt försöka få till med Kiwi också. Är ju så nyfiken på att se vart det kan bära hän så småningom. Det finns inget läckrare att se än när Kiwi går ner i stil och koncentrerat smyger långsamt mot fåren i lätt bc-stil. Vore så himla kul att utvecklas tillsammans inom vallningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s