Inomhusträning

Eftersom jag har lovat att blogga lite mer om min träning är det väl bäst att jag sätter igång.

Har fått till tre ordentliga träningspass i träningshallar den här veckan nu när det är så ruggigt väder ute. Toppen med fina träningsmöjligheter till att träna inomhus då!

I måndags åkte jag och Elin till Stormvallens ridhus för två timmars träning. I tisdags åkte jag till Göteborgs Hundarena för en dryg timmas träning ihop med Tina och idag blev det två timmars träning på Stormvallen ihop med Elin igen.

Jag lyckades äntligen ta tag i min och Vinnas träning och strukturera upp den lite bättre. Har sett till att inte börja passen med fotgående, vilket jag annars har gjort på sistone. Med överladdad Vinna leder detta gärna till gnäll..

Rutan: Hon är lite grund, så det behöver vi jobba vidare på. Hon söker dock upp rutan fint och sprang även duktigt förbi en kon som hon sneglade på på vägen dit. Hon har även tagitdirigeringar väldigt bra om hon hamnat lite fel. Lagom fart till rutan. Så momentet i sig börjar ändå kännas ganska bra även om vi har en hel del att slipa vidare på.
Konskick: Konskicken börjar bli bättre och bättre. Gnällde ett par gånger dock när jag skickade henne, men fick snabbt resultat genom att gå in med lite godisbelöningar innan/när jag ställde upp och lite belöningar när hon satt lugnt och tittade framåt. Felade henne även när hon gnällde och gjorde om, då tystnar hon ofta ganska snabbt. Saktar ibland av lite för tidigt men det har blivit mycket bättre. Belönar numera hos mig så att hon bara får springa dit och vända direkt tillbaka till mig, det har gett bättre resultat på farten ut. Har kört ett pass tidigare med att bara runda konen också, vilket gjorde att det lossnade rejält.
Inkallande med ställande och läggande: Körde hela momentet en gång och en gång med lång inkallaning och ställande när hon var ca 7 m ifrån mig i måndags. Mycket nöjd med henne här! Bra fart vid alla inkallningar, ganska bra ställande och läggande och andra gången jag körde gjorde hon ett kanonfint ställande. Underhåll och säkra upp lite till.
Tungapportering: Första gången vi körde detta. Först trodde hon att det var en ersättning till konen och körde konskick till apporten… När hon insåg att hon faktiskt skulle ta den tog hon den fint och hade galopp in. Balönade i början bara farten men testade snart att lägga på en ingång också vilket gick bra. I det stora hela gick det mycket bättre än jag hade väntat mig. Behöver bara förstå att det är en apport också..
Fotgående: Körde vi bara i måndags. Mycket nöjd med hennes fotgående den här dagen. Hon låg på en fin aktivitetsnivå, hade bra position, attityd och fokus överlag. Uthålligheten var som alltid bra. Bra stegförflyttningar även om bakåt kan bli lite snyggare.
Apportering med dirigering: Har nästan bara kört henne direkt från konen. Har gjort rätt varje gång även om hon drar lite nära mittenapporten när hon ska gå åt vänster. Är dock väldigt nöjd med att trots att hon drar mot mittenapporten först så vänder hon självmant ut åt vänster för att ta rätt apport. Det börjar helt klart lossna! Behöver dock köra an hel del konskicksträning ihop med utlagda apporter då det utförandet blir markant sämre när apporterna är utplacerade. Är dock väldigt nöjd med att hon sprang till apporten istället för rutan när jag körde hela momentet idag och jag nyss hade skickat henne till rutan från samma kon (och åt samma håll). Hon sneglade åt rutan till höger men sprang till höger apport. Bra! Viss förståelse börjar alltså komma.
Hopp apport: Jobbade bara med detta igår. Körde både vanlig metallapport och den lilla tunna för inomhusbruk. Jobbade med gripande och farten in genom att belöna med kampstocken på varierande ställen. Bra, men kan absolut bli bättre. Vill ha ännu mer klipp i gripandet och lite mer fart på vägen in. Får hålla koll på ljuden här också.

Elit har också fått träna en del och det går framåt även med henne.
Fotgående: Hon viftar inte riktigt lika hysteriskt mycket med frambenen under fotgåendet längre även om hon gärna gör det en del, men det är på en mer acceptabel nivå. Hon har generellt en väldigt fin attityd tycker jag och har ofta en bra position även om hon har en tendens att växla position lite än så länge. Ibland hamnar hon något för långt ifrån mig, men det börjar bli bättre. Vänstersvängarna börjar se riktigt bra ut. Högersvängarna och helt om börjar också se ganska bra ut men de behöver förbättras en del till. Behöver få mer uthållighet och behöver störningsträna ännu mer.
Läggande under gång: Börjar se ganska bra ut, speciellt om jag går lite långsammare. Behöver dock få en hel del mer säkerhet i momentet och jag har inte kört hela momentet någon gång än. Även hastigheten i läggandet kan öka lite till.
Inkallning: Ser ganska bra ut. Ingången kan bli lite snyggare bakdelskontroll på, men för det mesta gör hon det ganska bra numera. Underhåll och säkra upp lite till.
Ställande under gång: Har jobbat lite mer med det här momentet de här dagarna då hon har haft lättare för att lägga sig ner. Börjar se helt okej ut, men behöver träna mycket mer på att även lämna henne stående och att ställa henne och gå en lite längre bit ifrån. Kan gärna ställa sig lite snabbare också, men det blir bättre och bättre ju säkrare hon blir. Har varit dålig på att underhålla det momentet.
Tandvisning: Ser ganska bra ut, men behöver träna mycket mer på det momentet så att det blir säkrare. Kan bli lite för glad ibland..
Platsliggning: Behöver jobba mycket mer på det här momentet. Kan bli lite rastlös ibland och byta sida. Har även ställt sig upp. Helt klart vårt prio-moment! Har inga problem med att ligga bredvid andra hundar och beter sig ungefär likadant oavsett om hon ligger själv eller tillsammans med andra.
Lek: Har lagt in några lekpass också eftersom jag har varit lite dålig på att använda leksaksbelöning på henne på sistone. Men hon börjar få bättre klipp i leken igen. I måndags fick även Elin testa att leka med henne. Har varit extremt dålig på att låta andra få leka med henne. Hon har lite mesigt grepp när hon leker med andra eftersom hon typ passar på att hälsa samtidigt… Vill att hon ska kunna leka ordentligt oavsett om det är med mig eller någon annan så att hon bli enklare att kunna låna ut på kurs. Då vill jag vara säker på att hon kampar som hon ska och kommer tillbaka med leksakerna om de kastar. Det kommer inte vara några problem. Hon börjar redan bli bättre i leken (var lite mesig i leken ett tag även med mig) och har nu mycket bättre klipp med mig. Några av hennes äldre syskon tog också lite tid på sig att liksom mogna in i leken, vilket jag tror är fallet för henne också.

Ila har fått sig lite träning också även om fokuset inte har legat på henne den här veckan.
Tandvisning: Några tandvisningar har vi gjort och det har gått väldigt bra alla gånger. Sitter väldigt stabilt  och fint. Behöver dock generalisera det till fler platser och olika människor.
Platsliggning: Borde jag helt klart köra mer. Lade idag en tävlingsmässig platsliggning bredvid Vera utan uppvärmning och direkt när vi kom in i ridhuset, vilket var lite svårt för henne men skötte det helt okej. Behöver lägga ihop med andra hundar och även lägga henne mer själv. Behöver även träna på uppsättandet då hon gärna vrider ut rumpan där.
Fotgående: Ligger lite för långt fram men har överlag en trevlig attityd. Hon får bättre och bättre uthållighet men jag belönar än så länge ganska mycket. Körde  för första gången ett helt fotgåendeprogram utan belöning med henne. Första gången vi blev kommenderade också tror jag. Bakdelskontrollen börjar bli bättre. Behöver träna mer på helt om och höger om.
Läggande under gång: Har jobbat en del med hennes lägganden de här dagarna som jag tycker har varit långsamma och osäkra. Börjar bli bättre, men behöver jobbas med en hel del till. Samma sak med uppsättandet här som vid platsliggningen.
Inkallning: Sitter generellt kvar bra numera men jag behöver kvalitetssäkra det mycket mer så att hon sitter säkert kvar oavsett om jag kastar leksaker omkring mig, stannar och knyter skorna, plötsligt springer iväg osv. Bra fart in, sätter sig gärna lite snett.
Hoppet: Tränade i måndags på att kvalitetssäkra kvarsittandet. Hoppet i sig är inga problem, men hon kan ibland bli lite ivrig på att få hoppa. Sätter sig gärna lite snett vid ingången också.

Körde lite tävlingsmässig träning med henne idag för första gången. Fick bara belöning mellan momenten och ibland när vi ställde upp inför nästa moment. Värmde upp utanför ridhuset utan att ha varit inne i det tidigare annat än för platsliggningen. När vi värmde upp blev det plötsligt fullt ös på schäfrarna i hundgården en liten bit bort och det kom en person med två schäfrar mot oss och gick förbi.Ila ökade i aktivitetsnivå lite och gnällde lite lätt. Bestämde mig för att gå in i ridhuset direkt efter att de hade gått förbi för att testa hur hon skulle fixa en sådan situation när hon var lite mer uppe i varv. Elin ropade in oss som på tävling och anvisade oss på plats. Inget godis förrän efter linförigheten. Mycket nöjd med hur hon jobbade med tanke på att det var första gången vi körde så mycket utan belöning, dessutom med kommendering, in i annorlunda miljö och med ett lite svårt hundmöte precis innan.

Film på Ilas genomgång i lydnadsklass 1 idag:

 

En reaktion på ”Inomhusträning

  1. Eva-Lena&Deja vu

    Ruggigt väder! Ja jag märkte det när vi fira Jul i dina trakter. Nån av dina grannar är vän men min dotters blivade svärmor. Annars har vi flyttat norrut för att slippa vargen runt knuten. Så just nu har vi drygt Deja vu’s mankhöjd med härlig snö och fyndat en hundpulka i Borås. Så snart hoppas vi kunna ge oss ut på älven för att köra race. Hoppas ni också får härlig snö som stannar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s