Lydnadsträning


Bild från förra veckan när Elit gick och ställde sig i rutan när jag satt och pillade på mobilen

Var sjukt trött när jag vaknade idag och mådde även lite halvkasst. Men har man bestämt träning ihop med Tina så är det bara att pallra sig upp och iväg. Trots en ganska ostrukturerad träning idag blev träningen väldigt lyckad och jag kände mig smått lyrisk när jag åkte därifrån. Solen som tittade fram hjälpte till att fylla på den känslan ytterligare.

Elit fick träna på alla moment i lydnadsklass 1 utom tandvisningen.

Fotgående: Ååhh, vad bra det kändes! Toppenfint fokus. Hon har haft en liten tendens ett tag att släppa kontakten precis i starten, så det har vi jobbat lite på. Idag satt alla starter som en smäck och hon jobbade på otroligt bra även när vi gick i närheten av Tina och Joplin (två av Elits absoluta favoriter här i världen) och även när de lekte och tjoade. Hon höll även ihop fint under ganska långa raksträckor (ca 30 m som mest). Positionen i sidled kändes bra även idag, gled ut lite ibland men höll i huvudsak en ganska bra position och det märks att hon har blivit mer medveten om att hon ska komma in närmre mig. Idag hamnade hon dock något långt fram någon gång ibland eftersom hon var så taggad, så det är något jag får hålla lite koll på om det skulle komma mer. Helt om halt gjorde hon kanonsnyggt alla gånger idag. Den långa språngmarschen vi testade gick också ganska bra.

Läggande under gång: Oj oj oj vilket snyggt läggande hon gjorde första gången idag! Det var det snabbaste hon någonsin har gjort (dessutom från ett perfekt fotgående) och hon kan nog heller inte göra det snabbare än hon gjorde då. Jag blev riktigt glad över detta och hon fick jackpot-belöning. Tränade sedan en stund till på hennes lägganden och de var i huvudsak rätt bra, inte lika bra som det första läggandet men fullt godkända och jag ser framsteg hos henne.

Inkallning: Körde det två gånger. Första gången sprang hon i en båge åt mitt höger vilket hon kan göra ibland. Tror att hon överdrev den idag dock då Tina och Joplin var på andra sidan och hon sprang i en båge ifrån dem. Hon kom därmed väldigt snett från höger och gjorde därför ett litet skutt in sista biten (inte på mig), men vred sedan runt rumpan fint och satte sig rakt. Duktigt dock att ändå få till ingången hyffsat bra trots att hon egentligen kom från helt fel håll. Gjorde om inkallningen, varpå hon sprang rakt och gjorde en snygg ingång. Hennes ingångar börjar jag bli relativt nöjd med. Hon kommer alltid in ordentligt med rumpan och sätter sig rakt och i perfekt position till mig.

Ställande under gång: Hon tog här något/några steg idag och några gånger lade hon sig även. Tränade det både under gång, under baklänges marsch och när jag stod still och hon kom mot mig. Det blev bättre och bättre, men jag behöver helt klart träna ännu mer på detta. Hon har mer värde till läggandena, så jag behöver få upp förväntan lite mer på ställandena.

Apportering: Gjorde någon tävlingsmässig (men kanske någon sekund kortare), men tränade mest på att få ett snabbare gripare. Vill att hon inte bara ska ta den utan mer liksom slita till sig apporten från mig. Hon blev under passet mer och mer medveten om att jag vill att hon ska rycka till i apporten, men vi har en bra bit kvar där. Just nu tar hon den, väntar någon sekund och sedan rycker hon till. Anledningen att jag vill att hon ska slita tag i den lite bättre är för att jag tror att det sedan kommer underlätta vid gripandena i apporteringen i lydnadsklass 2-elit. Som hon gör nu så har vi en 10-mässig apportering för lydnadsklass 1, men det är ju inte enbart inför lydnadsklass 1 vi tränar…

Hoppet: Första gången gick hon förbi hindret. Vi har inte kört hoppet så där jättemånga träningspass (och särskilt inte på den höjden) så känns inte så konstigt att sånt råkar dyka upp plötsligt. Hon behöver mer erfarenhet och värde till hindret helt enkelt. Vi gjorde om två gånger och då gjorde hon bägge gånger det klockrent 10-mässigt.

Platsliggning: Vi körde en platsliggning på en minut idag eftersom det var så kallt. När 57 sekunder hade gått lägger Elit sig bekvämt ner på ena skinkan (och lät lite lätt precis när hon gjorde det dessutom). Eftersom hon har en tendens att byta skinka lite då och då och även slänga ut med ett bakben så bryter jag numera när hon gör så. Så jag bröt, rättade till henne och lät henne ligga några sekunder till och sedan fick hon belöning. Men det börjar i alla fall bli bättre även om det helt klart behöver tränas mer på och jag borde verkligen lägga på ett kol med hennes hakan-i-marken-träning.

Jag avslutade med lite träning på fjärren då det var längesedan, och det kändes helt okej.

Överlag var jag extremt nöjd med henne den här träningen. Vi tränade ganska länge med bara några få och ganska korta pauser och hon höll trots det ihop väldigt bra under hela träningen. Under några av pauserna fick hon ligga vardagsplatsliggning och hade där väldigt fin attityd och låg lugnt och fint… förutom när Joplin vid ett tillfälle kom dundrande till mig och ville ha godis när jag var en bra bit ifrån Elit och borta vid bordet där vi hade allt godis och annat smått och gott. Då kunde inte Elit låta bli att komma. Svårt när matte engagerar sig i en annan hund, så det får vi träna mer på.  Självklart tog jag tillfället i akt att göra det också så det slutade riktigt bra. Elit tyckte väl att det var lite orättvist att hon skulle ligga långt där borta medan jag stod och pratade och matade Joplin med godis, men hon låg ganska snart snällt kvar och fick såklart en massa belöning för det.

Ila fick komma ut en kort sväng hon också. Har inte haft med henne på träning på ganska länge och hon har fått vara hemma med husse hela helgen och lata sig så jag tyckte att det skulle bli lite spännande att se hur hon skulle reagera när hon kom in i ridhuset och Tina och Joplin var där inne och tränade. Men hon var väldigt lugn och fin när hon kom in, likaså när hon fick syn på dem och även när vi stod och pratade en stund innan vi satte igång och träna lite. Körde mest bara lite fotgående med Ila och passade på att träna mot/nära Tina och Joplin. Gulle-Ila hade väldigt fint fokus och attityd hela tiden och hon gjorde mig sååå stolt över henne! Ingen osäkerhet eller stress överhuvudtaget, bara en väldigt härlig attityd till mig, Tina, Joplin, ridhuset och träningen. Lugnt fint fokus med härlig följsamhet och fart. Nöjd!

3 reaktioner på ”Lydnadsträning

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s