Spårhund, lydnadshund, agilityhund


Gammal bild på Vinna

Har haft en riktigt härlig dag idag! Skönt väder och dagen fullspäckad med hundträning. Började dagen med ett ordentligt pass agility och lydnad med Elit. Vi körde en enkel kombination med raksträckor mellan två tunnlar och så påbörjade vi lite träning på att kunna gå runt hinder och ta dem från andra hållet. Där lade jag även på lite skarpare sväng så småningom så att hon fick böja igenom sig ordentligt. Hon tyckte att det var lite klurigt och behöver få mycket mer erfarenhet, klipp och säkerhet i agilityn men det kommer med träning. Vi körde även 4 pinnars slalom med bågar några gånger, vilket gick bra.

Lydnadsmässigt så tittade vi lite på fotgåendet, som sakta men säkert börjar se riktigt fint ut.Väldigt fin position idag och som vanligt en härlig attityd. Vi jobbade även med ställandet och där börjar hon äntligen få till lite mer tryck i ställandet. Körde mest med henne framför mig och fick till fin bakåtvikt i ställandet flera gånger, men gjorde det även vid sidan några gånger, vilket också kändes väldigt bra. Så där är vi på gång nu 😀 Körde även lite fjärren: ligg-stå och stå-ligg. Det börjar också lossna ganska bra men jag fick lite tasstramp emellanåt idag. Hon blir lite ivrig ibland.

Sedan blev det ett spår var till Elit, Ila och Vinna. Elit fick ett appellspår för första gången, vilket hon löste väldigt fint. De två första apporterna markerade hon bara, men hämtade och kom till mig efter lite uppmaning. Sista vinkeln tog hon otroligt snyggt. Precis 90 grader utan att tveka åt något håll. Sista apporten tog hon upp själv och vände upp mot mig. När hon fick beröm för det skyndade hon sig in med den. Duktig tjej.

Ila fick ett väldigt kort spår med 3 apporter + slut. Hon jobbade på väldigt fint. Lite ivrig och flackig i början men väldigt fin mot slutet. Tog också sista vinkeln väldigt snyggt. Nöjd!

Sedan var det Vinnas tur. Hon hade fått ett relativt kort men klurigt och roligt spår. Jag var väldigt nöjd och glad över hur fint Elit och Ila hade spårat innan jag tog ut Vinna (ja efteråt också såklart), men när Vinna sätter igång märker man skillnaden ganska rejält och de andra bleknar genast i jämförelse. Vilken stjärna hon är! I spåret litar jag verkligen till 100% på henne. Jag hoppas att Elit kommer bli lika duktig som sin mor så småningom. Det ser ut som att hon ärvt en del av Vinna i spårarbetet, så det finns absolut chans till detta. Efter ungefär halva spåret märkte jag att jag hade gått runt med ett fånigt leende på läpparna hela tiden. Kan ibland inte låta bli att le när jag traskar efter Vinna i spårskogen, hon är så underbar att se i spåret och jag blir alltid lika glad och varm i själen då.

När aussiesarna fått sitt skyndade vi hem för en långpromenad för både aussies och shelties. Lade in lite små joggingpass för egen del emellanåt. Zazzi såg lite småtrött ut på slutet av promenaden men de andra var nöjda. Hann slänga i mig en macka när jag kom hem innan Jonna och Lycka anlände för lite gemensam träning. Så ut med Vinna igen för mer träning. Vi körde lite handling (hittade lite saker vi absolut behöver träna mer på) och kontaktfältsträning. Lite dålig fart på balansbommen idag kanske, men jag antar att hon var lite trött i benen efter helgens agilitytävlngar och dagens strapatser. Bra kontaktfält på balansbommen ändå. Roligt att se att hon gjorde bra kontaktfält trots att hon hade kortat in steget lite. Så det känns absolut som att hon börjar få viss förståelse där nu. Roligt att se Lycka och Jonna i träningen också. Det var ett tag sedan. De börjar bli så duktiga ihop! Hej vad det kommer gå undan för dem på tävlingsbanorna sedan!

Tog med mig Ila ut när det var dags att gå av Vinna lite. Gick in på planen och körde lite fotgående med henne medan Vinna fick vänta lite. Hon jobbade på fint tycker jag. Det var längesedan vi körde detta. Men positionen börjar bli bättre och hon hade fint fokus. När jag var klar med henne gav jag henne frisignal och ropade till mig Vinna för att träna lite fotgående med henne. Riktigt härligt att se att Ila då direkt valde att gå och lägga sig mitt på planen och var väldigt lugn och fin hela tiden när jag jobbade med Vinna. Duktig tjej!

Vinna fick jobba på att vara tyst under fotgåendet och vi fick till ett mycket bra träningspass! Bröt henne direkt när hon gnällde och gav henne sedan en ny chans att göra rätt. Lugna belöningar idag med torrfoder och klappar på huvud/hals. Ökade successivt svårighetsgraden med att lägga in fotkommando vid starterna, att gå längre och köra flera starter från halt innan belöning, tempoväxlingar, vänstersvängar osv. Är väldigt nöjd över hur det utvecklades. Det kändes som att hon började förstå och ansträngde sig för att göra rätt. Härlig fokus och attityd och idag började vi även få till en lite mer lagom aktivitetsnivå.

Och som grädde på moset så har Årets Aussie-listorna kommit ut på SASKs hemsida idag. MiVinna’s Amistar STDd (Kiwi) och jag kom 3:a i Årets Agilityaussie. LP1 LP2 MiVinna’s Auralux (Lyxa) kom 5:a i Årets Lydnadsaussie, 28:e plats i Årets Bruksspåraussie och 15:e plats i Årets Agilityaussie!

Allt som allt en mycket lyckad och trevlig dag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s