Om aktivering

20120409-120504.jpg
Trött och nöjd Elit efter många timmars aktivering

På mina aussies har jag ett aktiveringsminimum om absolut minst 14 timmar/vecka (bortsett från om jag är sjuk eller liknande). Det ger ett dagligt aktiveringsbehov om minst 2 timmar, men då jag hellre slår ut det på en vecka blir det ibland mer och ibland mindre. Notera dock att det är ett minimum och oftast blir det bra mycket mer än dessa 14 timmar/vecka.

När jag fick hem Ila såg jag till att aktivera henne ordentligt, vilket hjälpte till att ge snabba framsteg hos henne. Men med tre unga och aktiva aussies i huset är det svårt att hinna med allt och jag kände att jag behövde få lägga lite mer tid på ”mina egna” hundar. Så den sista månaden hos mig fick tyvärr hennes aktivering stryka lite på foten, vilket märktes ganska snabbt på henne då hon gick tillbaka lite i träningen enbart pga det. Så att Ila har fått ett nytt hem med någon som har ordentligt med tid för henne är verkligen underbart.

När Ila flyttade till Line ökades hennes aktivering på igen och återigen gav det väldigt snabbt resultat hos henne. Det är otroligt vad ordentligt med aktivering faktiskt kan göra för en hund.

Det märks verkligen tydligt på mina hundar när jag har haft ordentligt med tid att lägga på dem så att de har fått vad de kräver. De blir så där härligt nöjda och harmoniska då. Det är ju så olika hur mycket en hund kräver i form av aktivering, dels beroende på individ men framförallt beroende på ras. Jag har valt aussien pga många orsaker, men en av orsakerna är definitivt deras arbetslust. Med arbetslusten kommer även ett aktiveringsbehov som heter duga. Aussien är framtagen som en vallhund som ska ha kraft och ork att kunna jobba en hel dag. I och med det kommer så klart även ett ganska stort aktiveringsbehov. Men jag älskar det och skulle inte vilja ha det på något annat sätt!

3 reaktioner på ”Om aktivering

  1. Håller helt med!
    Sen jag började kombinera Drag/löpning ihop med övriga promenader och hjärngympa på Pluss så har han landat ordentligt! Han kräver helt enkelt massa mer än Minus! Och på köpet får jag massa mer motion 😀

  2. Jag håller med dig rakt igenom!! Men för mig är nog största anledningen till att det blev en aussie och ännu mer att det fortfarande är aussies, att de trots aktivitetsbehovet och arbetsviljan kan ta en vecka eller så utan mer än det mest basala utan att bli skogstokiga. Att de har den förmågan gör dem möjliga att ha för mig och jag slipper nöja mig med en mindre krävande och kapabel ras. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s