Många mil

Under en veckas tid kommer, och har, en hel del timmar spenderas i bilen. Tur och retur till Borlänge under helgen för att kika på SM i lydnad och agility är avklarat, likaså tur och retur till Linköping idag för att se hur Ila bor nu och för att skriva över henne på hennes nya ägare (skriver mer om hennes nya hem en annan dag). Kvar är bara en tur och retur till Växjö på onsdag för att hålla kurs. 170 mil blir det väl totalt.

SM:et spenderades för första gången på 13 år enbart som åskådare. Märklig känsla, men det kändes ändå helt okej. Klart att jag blev sugen på att få vara med och köra, men vi får väl vänta ett par år (eftersom Vinna går på ny kur för sin anaplasma så lär det tyvärr inte bli något SM i agility 2013 för oss heller 😦 ) Hursomhelst så har det varit ett riktigt riktigt bra SM. Välarrangerat så när som några små missar på serveringen och alldeles för små campingplatser men själva anläggningen och tävlingarna var kanonbra tycker jag.

När det gäller lydnaden så kan jag väl kanske tycka att domarna var lite väl snåla med sina poäng. Att få 7-7,5 i betyg på riktigt väl utförda moment tycker jag faktiskt inte är riktigt okej. Att få 7,5 i betyg skulle för mig tala om att ekipaget inte har utfört momentet särskilt väl, men det tycker jag faktiskt inte riktigt stämmer med verkligheten i det här fallet. Jag kan förstå tanken om att vara hårdare i bedömningen på ett SM men blir inte det ett väldigt konstigt synsätt när det skiljer så extremt mycket i bedömningen på SM och på en vanlig elittävling? Jag menar: man bör väl inte ändra i sin bedömning så grovt? Dessutom tycker jag att det här gjorde att spannet betygsmässigt mellan de som gjorde riktigt bra moment och de som faktiskt inte utförde det särskilt väl blev alldeles för lågt. En hund som gjorde ett riktigt bra fritt följ fick t ex 7,5 i betyg. Det gör ju att det är svårt att lägga sig så väldigt mycket lägre för de som inte gjorde det fullt så bra eftersom de definitivt inte var värda en 0:a och förmodligen inte en 5:a heller. Alltså kändes det som att väldigt många hamnade mellan 6-7,5 i betyg på det fria följet. Tyvärr hörde jag pga detta väldigt mycket negativt om lydnadstävlingar. Duktiga människor som såg ännu duktigare ekipage på SM få 6,5-7,5 i betyg på väl utförda moment gjorde att många kände att de nog inte ska satsa på en fortsatt karriär inom lydnaden. För ”om de där duktiga får så låga betyg på så fint utförda moment vad ska då jag kunna skrapa ihop på tävling?”. Vet inte hur många sådana här kommentarer jag har hört under helgen, och jag kan inte riktigt låta bli att tycka att det är tråkigt. Man hoppas ju att ett SM ska inspirera folk till att sträva vidare, inte tvärtom.

Slutgnällt på det där. Jag fick iaf chans att se lite mer av lydnaden nu när jag inte själv var med och tävlade på SM. Och jag fick se många härliga ekipage och en hel del riktigt snyggt utförda moment. Apporteringarna har verkligen utvecklats de senaste åren. Shit vilka gripanden hundarna har numera!

Och så över till agilityn där jag spenderade mest tid. OJ VILKET BRA AGILITY-SM DET VAR I ÅR!!!!! Banorna var fantastiskt bra, domarna var bra och de tävlande var grymma! Jösses vilka finaler de bjöd på!!!! Vet knappt vad jag ska skriva mer annat än att ni som inte var där i år missade verkligen något. Min plan var att spana in lite mer av lydnadsfinalerna på söndagen än jag brukar, men agilityfinalerna var så jäkla häftiga och spännande att jag helt enkelt inte kunde gå därifrån annat än när det var banvandring. Stort stort grattis till alla som bjöd på riktigt bra agility under helgen och tack för era uppvisningar, vare sig det gick bra eller dåligt för er i slutändan! Finns många som jag känner som det gick bra för men jag väljer att helt enkelt ge er ett kollektivt GRATTIS istället för att nämna namn.

Inspirerad av helgens SM (själv blev jag inte så nerkörd av de låga betygen på lydnaden utan väljer att jobba vidare på en satsning mot SM så småningom) så gick jag ikväll ut och körde lite lydnad med Elit (men jag får väl erkänna att jag fick en otrolig agilitykick av helgen, men den träningen får vänta någon dag till). Lite sliten efter typ 7-8 timmar på vägarna idag men lite SM-inspiration låg allt kvar och gnagde så jag masade mig snällt ut med Elit när vi kom hem. Bestämde mig för att göra en liten lägeskontroll för hur vi ligger till med lydnadsklass 2 momenten. Tyvärr dog kameran efter rutan, men apporteringen gick okej (8,5 kanske), hoppet gick fint (9,5-10) och fjärren gick bättre än väntat på 5 m avstånd men ska helt klart bli mer stabilt (9,5-10 idag kanske).

Gav belöning efter första uppsittet i fjärren, men i övrigt körde jag rätt så tävlingsmässigt med belöningar enbart mellan momenten.

Fritt följ: Har mest kört uthållighet på sistone och behöver detaljpilla lite mer, men i huvudsak är jag ganska nöjd med hur det ser ut med tanke på att jag fram tills förra veckan inte har kört så mycket fotgående sedan vi tävlade lkl 1. Nöjd med fokus trots koner, slalom och godisskål som vi passerar ganska nära.

Läggande: Lite dåligt läggande idag, men förståeligt då vi mest har kört sättande under gång på sistone… och så regnade det och var högt gräs 😉 Märkligt uppsitt också. Så brukar det inte se ut. Men jag ställde mig iofs ovanligt långt bak också.

Inkallning: Bra fart och bra ingång. Kan kanske minska ner det lilla lilla hoppet hon gör vid ingången (vidrör dock inte mig).

Rutan: Fokuserar direkt framåt mot rutan när jag sätter henne, springer bra till rutan och stannade bättre än jag hade väntat mig (häromdagen hade hon högre fart och sämre ställande vilket gjorde att jag råkade ställa henne för sent några gånger). Behöver träna på att hon kan stå kvar lite längre tid. Satte sig idag när hon fick vänta lite.

Om ni undrar vad det är som låter på filmen så lade jag en keps över kameran för att skydda den mot regnet. Det smattrar lite 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s