Om min avel


Kiwi, Lyxa, Vinna, Elit. Foto: Mia Oskarson

Det är både roligt och utmanande att föda upp hundar. Jag tycker att det är roligt att leta lämplig hane som matchar min tik på ett bra sätt (även om det ibland kan kännas rätt segt eftersom jag har svårt för att bli helt nöjd), det är spännande att gå i väntans tider, att ta emot valpspekulanter och försöka lista ut vilka som kan vara lämpliga valpköpare eller inte, att vara med vid födseln av nya små liv och att göra sitt allra allra bästa för att de små liven ska få en så god start i livet som möjligt. Jag älskar allt som har med valputveckling att göra och tar ledigt från jobbet så mycket som möjligt när jag har en valpkull för att kunna ge mitt allt till valparna och för att ge valparna de bästa förutsättningarna innan det är dags att flytta till sina nya hem.  Jag försöker även att vara så ärlig som möjligt mot mina valpspekulanter om vad man kan hitta i linjerna. Kort och gott: jag gör som (förhoppningsvis) så många andra uppfödare och lägger min själ i varje valpkull.

Det är kanske inte alltid så smart att göra på det viset eftersom man blir lite mer sårbar för motgångar som gäller valparna har jag märkt. Men det är så jag fungerar och så jag tänker fortsätta att göra. Valparna betyder så oerhört mycket för mig och jag vill dem alla väl. Blir någon sjuk, skadad eller på annat sätt råkar ut för något tär det på mig ungefär som om det vore min egen hund.

Även om man gör sitt allra bästa i sitt avelsarbete är det självklart att man ibland kommer bli ifrågasatt. Alla har vi olika sätt att se på saker och ting och jag kan knappast kräva att alla ska vara överens med mina val. Inte konstigt alls egentligen. Man är självklart välkommen att höra av sig till mig om man har åsikter om min avel och fråga mig om mina tankar angående min uppfödning och hundarna från min kennel.

Det jag däremot tycker är väldigt tråkigt är när man gång på gång, från flera olika håll, får höra att en och samma person pratar illa om mig, Vinna, hundarna från min uppfödning och mina valpköpare och säger saker som uppenbarligen inte är sanna. Självklart blir jag djupt besviken och ledsen när sådant händer.

När en och samma person säger att hundarna är dåliga, mentalt instabila, stressade, folkskygga osv osv, och berättar detta för alla man träffar, blir jag både ledsen, besviken och även arg för svartmåleriet. Någonting som även mina valpköpare, som får detta kastat mot sig, blir. För det drabbar ju inte bara mig, utan såklart även dem när de får höra saker om deras hundar som de älskar så högt.

Självklart kan diverse problem dyka upp på vägen när man har med hundar att göra. Allt är inte alltid en dans på rosor, och ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig. Och självklart finns det alltid bitar att jobba vidare på med sin avel. Men om mina hundar nu vore så katastrofalt dåliga som den här personen säger tror jag faktiskt inte att jag skulle få så otroligt mycket positiv feedback både från valpköpare och folk som har träffat hundarna, både kända och okända (och bland de som talar gott om dem hittar vi även många toppnamn inom hunderiet). Jag tror heller inte att de hade kunnat visa upp så fina MH:n som jag tycker att de har gjort eller tagit sig ut på tävlingsbanorna som de också har gjort om de nu var så dåliga.

Ovan ser vi en sammanställning av Vinnas alla avkommor som har gjort MH (13 av 15 har gjort det än så länge). Tittar vi enbart på det här så tycker jag att det är hundar som representerar rasen väl och hjälper till att föra rasen framåt. I aggressivitet ligger de strax över rasens medel och vill man ha lite enklare hundar så hade det varit lämpligt om det hade legat strax under rasens medel istället. Att ta i beaktande där är dock att det, förutom att vara en vallhund, även är en vakthund och brukshund, vilket gör att de ofta ligger lite högre på just den här biten (men för min del hade de gärna fått ligga något lägre). Däremot så ligger de över rasens medel vad det gäller socialitet, vilket jag ser som ett pluss eftersom många aussies kan ha problem just med den biten. De ligger något över rasens medel på jaktintresset. Även det bra tycker jag. När det gäller lekfullheten och nyfikenheten/orädslan så ligger de ganska rejält över rasens medel och det är jag oerhört nöjd och stolt över. Lekfullheten tillsammans med människa tycker jag varierar stort hos aussien. För min del är den lekfullheten något jag värderar högt för arbetets skull. Nyfikenhet och orädsla är också något jag vill ha ganska högt på eftersom det, i mina ögon, hjälper hundarna till att ha möjlighet att bli säkra och trygga individer som även det kan påverka arbetsegenskaperna ganska rejält. Hundar med såpass här mycket i sig kan dock kräva sin förare också, som bl.a vet hur man sätter gränser och aktiverar sin hund tillräckligt på alla plan. En aussie, och definitivt ”min” typ av aussie, är inte en go liten nallebjörn som är för alla. Den kräver sitt, och den kräver en hel del. För den som är villig att lägga all den tid i både fysisk och psykisk träning som den faktiskt kräver kan den däremot bli en alldeles ypperlig kamrat!

Utöver ovanstående sammanställning av deras MH så hittar vi även följande resultat från mina två kullar, där de 5 Vinnarna nu är 3 år och de 10 Segrarna nu är 19 månader, dvs ganska unga hundar allihop:

 • Lyxa & Kiwi är uppflyttade till högre klass spår
 • Dobby är godkänd appell spår
 • Kiwi har ett leg i Open Ducks på ASCA prov
 • Lyxa har startat i lydnadsklass elit
 • Kiwi har 1:a pris i lydnadsklass 3
 • Elit har 1:a pris i lydnadsklass 2
 • Svea har startat lydnadsklass 2
 • Ila & Melvin har 1:a pris i lydnadsklass 1
 • Dobby har startat lydnadsklass 1
 • Svea är uppflyttad till avancerad klass rallylydnad
 • Kan har startat rallylydnad
 • Kiwi och Keno tävlar i hoppklass 3
 • Kiwi tävlar i agilityklass 3
 • Lyxa tävlar i hoppklass 2
 • Lyxa & Nessie har en pinne i agilityklass 1
 • Ila har en pinne i hoppklass 1
 • Nessie tävlar i hoppklass 1
 • Svea är Svensk Viltspårchampion
 • Kan har 1:a pris öppenklass viltspår
 • Lyxa & Ila är godkända i anlagsklass viltspår
 • Lyxa är KORAD
 • Lyxa har cert på utställning
 • Kiwi, Keno, Ila, Svea & Dobby har CK på utställning
 • Elit har Excellent på utställning
 • Melvin har Very Good på utställning
 • 12 är HD-röntgade: 10 st med A, 2 med B
 • 9 är ED-röntgade: alla med 0
 • 13 är MH-beskrivna, varav 11 har godkänt skott

Jag är nöjd med och stolt över alla som har en hund från min kennel. Ni gör så mycket fint för era hundar allihop! En del har haft det lite lättare och andra lite svårare för olika saker. Jag hoppas att den som snackar så mycket skit kan tänka till en gång extra innan man gör det igen, då detta inte bara sårar mig utan även mina valpköpare.

Jag avslutar här med en liten film jag gjorde om Kiwi i natt:

28 reaktioner på ”Om min avel

 1. Jag brukar rekommendera folk som är intresserade av aussie, för jag tycker sannerligen att dina hundar verkar vara riktigt trevlig arbets-aussies! Skönt att du fick ur dig det du utsatts för, så att du kan släppa och gå vidare.

  Stå på dig, dina hundar är precis lika bra som du tycker!

 2. Lina

  Det är något sorgligt över människor som känner ett behov av att trycka ned andra, och det säger en hel del om personen i fråga..

  All lycka i framtiden, med dina, dina valpköpares, och framtida hundar!

 3. Det här inlägget påminner i mångt och mycket om flertalet jag skrivit men aldrig publicerat i brist på ork att ta diskussionen offentligt. Dina värderingar är väldigt sunda och du lägger ditt hjärta i det du gör. Bara där har du kommit väldigt långt!! Att dina valpköpare får fina resultat med sina hundar är ett bevis på att du dessutom lyckats med det du önskade.
  Fortsätt som du gör och våga vara stolt!!

 4. Carina

  Hej Emelie!
  Den perfekta hunden som passar alla existerar inte! Det är en omöjlighet eftersom alla som skaffar hund har olika förutsättningar, behov och mål mm. Dina aussies har jag bara hört gott om och de jag träffat är trevliga och härligt arbetsglada! Med mer krävande hundar behövs bra valpköpare som kan förvalta deras goda egenskaper och det har du ju lyckats med också! Kan det kanske vara avundsjuka som ligger och pyr någonstans…? Sträck på dig Emelie! Dina hundar är underbara och det behövs fler uppfödare som du!

 5. susanne eriksson

  Om jag skulle köpa en aussie så skulle jag köpa från dig.. Min mamma var uppfödare i många år och jag kommer ihåg hur skitsnacket gick och vad det gjorde med min mamma.

  Nu har jag skaffat hund och är inne i karusellen själv.. Men att prata illa om uppfödare, hundinstruktörer, hundförare står mig upp i halsen, har velat dra mig ur pga detta.

  En kennel jag hade varit i kontakt med verkade bra, studerade deras hundar o nämde detta för en person då hon sa att just deras hundar är väldigt stressade.. konstigt tyckte jag då jag såg deras meriter samt mh-resultat..ska därtill nämna att denna person hade aldrig träffat någon utav kennelns hundar. Utan hört det av en annan person.

  Detta som du utsätts för är inte skitsnack, det är förtal vilket faktiskt är straffbart.

  Nä, jag har tröttnat på detta och har lovat mig själv nu i dagarna att jag själv inte ska bidra till det samt att jag ska sluta lyssna på all skit och hålla mig till de personer som är på samma linje..

  Stort lycka till och du har jättefina hundar o lilla elit har jag träffat och hon är världens goaste:)

  Mvh Susanne

  1. Ja tyvärr verkar det ju vara så. Jag tror att det ligger i människans natur att göra så här eftersom det verkar vara så här överallt, oavsett vad man håller på med.

   Bra val med att inte bidra med det själv. Ju fler som tänker så desto bättre blir det 🙂

 6. willtoplease

  Har ingen aussie själv men har länge varit nyfiken på dem och följt dig, dina hundar och din uppfödning. Är riktigt imponerad över det jag läst, du verkar vara en uppfödare som bryr sig väldigt mycket om varje uppfödd individ och som finns där för valpköpare/valp i vått och torrt! Stå på dig och fortsätt som du gjort hittills! 🙂

 7. Linda Agapuu

  Hundvärlden är tyvärr full av avundsjuka och skitsnack. Jag har i många år sagt att jag inte skall ge mig i den världen pga detta. Men kärleken till hundarna och tron på förändring har gjort att jag ändrat mig. Stå på dig och lyssna på dom andra istället. Du har otroliga resultat på din uppfödning. Många uppfödare får kämpa i flera år innan dom kommer dit du kommit!!

 8. Du är en jätteduktig hundmänniska och uppfödare! Att inte ta åt sig är lättare sagt än gjort, för det är klart att man blir ledsen. Nästa gång du träffar den här personen så kan du väl bara konstatera att det är bättre att hon/han pratar direkt med dig istället… Hade du inte haft ”fel”;) ras för mig så hade jag gärna haft en hund från dig för så omtänksamma uppfödare som du växer inte på träd.

  1. Ska försöka. Det här blogginlägget var ett försök till att ta upp något som har gnagt hos mig länge, för att nu kunna försöka släppa det och gå vidare.

 9. Du ska strunta i den här personen och låta statistiken tala för sig själv! Finns alltid folk med åsikter om allt! Tycker att du verkar vara en klok person med sunda värderingar kring hundavel! Kram från mig!

 10. Fina, DUKTIGA MiVinnare med fina prestationer, hälsostatistik och personligheter <3! Och som sagt, unga hundar fortfarande allihop och redan så fina resultat :)!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s