Valpar 2013!

 

Jag inser att jag faktiskt inte har bloggat om det här tidigare, utan bara har skrivit om det på hemsidan och på facebook. Så det är väl dags att jag även nämner det på bloggen tror jag minsann.

Jag har länge letat efter en hane som jag tror kommer kunna passa bra i kombination med Kiwi. Efter många om och men bestämde jag mig till slut för Cross. Om allt går som det ska så föds det små valpar efter MiVinna’s Amistar STDd (Kiwi) och Windedos X-mas Cross (Cross) i slutet av april, med leverans i slutet av juni.

 

Jag tror att det kan bli en mycket intressant kull för den som är intresserad av att jobba ordentligt med sin hund. Jag tror mycket på dem som brukshundar. Är man inte intresserad av att lägga ner många timmar på träning av hund så är det här inte kullen för dig. Det är hundar som kommer behöva tydliga regler och ramar redan från början för att kunna utvecklas till fina individer, annars lär de bli en ”pain in the ass” när de blir äldre. Men gör man detta och man även tillfredsställer deras behov rent fysiskt och psykiskt så tror jag att man kommer få en underbart härlig träningskompis, tävlingskompis och vän.

Kiwi är nu 3 år och är en tik med gott om tryck under tassarna. Hon är en underbar träningshund och tävlingshund som alltid ger allt hon har, oavsett om det är 30 grader varmt eller snålblåst och regn på tvären. Hon har mycket stor leklust, mycket stor nyfikenhet och kräver mycket träning för att vara nöjd. Mycket hund helt enkelt. Men hon kan även slappna av fint mellan träningspassen, så länge det inte är någon largehund som kör agility för då vill hon vara med 😉 I andra lägen är hon dock snabb på att lägga sig ner och ta det lugnt. På rapporten ligger hon t ex alltid lugnt och snällt och väntar på sin tur även när de andra hundarna springer. Kiwi har en otrolig utstålning när hon jobbar som är lätt att tycka om. Hon får oftast folk på fall som träffar henne och får se henne jobba.

Kiwi är mina föräldrars hund och hon tränas av dem i lydnad, spår och rapport. Hon har två 1:a pris i lkl 3 och ska förmodligen ut  i elitklass lydnad snart. Hon är även uppflyttad till högre klass spår och tanken var att hon skulle ha startat i högre klass (och satsat på att bli uppflyttad till elitklass) innan det var dags för valpar men tyvärr har hon blivit bortlottad från alla fem tävlingar hon var anmäld till den här hösten, så då hinner det nog tyvärr inte bli något med det innan valparna eftersom den tävlingssäsongen i princip har tagit slut nu). Hon tränas i rapport men har inte tävlat ännu. Hon planeras starta i lägre klass rapport och förhoppningsvis även högre klass under nästa år. Hon springer snabbt och säkert på rapporten så här långt och hon ligger tyst och snällt på stationen.

Själv har jag även kört lite vallning med Kiwi men gör inte det så ofta längre eftersom det är svårt att hinna få till träning när hon inte bor hos mig. Hon är dock startad på en helgs ASCA prov på anka när hon var 12 månader, vilket gick strålande. Hon vann då bägge sina Started klasser och blev High In Trial. Hon kom även 2:a på en av två Open och blev väldigt omtyckt av de bägge domarna som ville ta med sig henne hem till USA.

Jag tävlar även en del agility med henne på hobbynivå. Med det menar jag att jag inte satsar på agility med henne, då jag inte har möjlighet att träna med henne mer en någon gång varannan vecka ungefär. Så hon får följa med på tävling och lära sig där istället och mest för skojs skull. Det är dock lite synd eftersom hon har fin kapacitet där. Trots så lite träning tävlar vi dock i klass 3 i både agilityklass och hoppklass. Hon har även en SM-pinne där och för några veckor sedan var vi 2 hundradelar ifrån att ta ett cert.

I vardagen är hon en hund som bjuder på många skratt. Hon har många egenheter och har blivit en riktig myshund. Hon är lite impulsiv och hennes nyfikenhet tar ibland över på både gott och ont. Hon har vaktinstinker som så många aussies har och hon är inte särskilt intresserad av andra människor om det inte kan gynna henne på något sätt genom att de t ex erbjuder arbete/lek/mat. Finns inte detta som alternativ så är andra människor mer eller mindre som luft för henne. Kiwi är född i en kull där samtliga har gjort trevliga MH:n som visar på mycket liknande egenskaper och som visar på bl.a högre leklust, kamp och nyfikenhet/orädsla än medelaussien. 4 av 5 har godkänt skott.

Cross valde jag eftersom jag har följt hela hans kull ett bra tag och träffat både hans pappa och många av hans syskon (och även en av hans tidigare avkommor) och gillat det jag har sett. Det är en oerhört välmeriterad kull där tre av åtta är uppflyttade till elitklass bruks (spår och rapport) och två av dem dessutom har certpoäng. Två är uppflyttade till högre klass (spår och sök). En är Godkänd Vallhund. Fyra av dem tävlar i lydnad (klass 2, 3 och elit). En har cert i agility och en är utställd med r-cert. Även Cross bägge föräldrar är välmeriterade. Hans pappa är t ex KORAD Nord UCH TJH-räddning, Godk. vallhpr och hans mamma har cert i spår, ck på utställning och tävlar lkl 3 och agilityklass och hoppklass 2. Meriter säger inte allt, men med så många i kullen som har nått så fina meriter så tycker jag att det skvallrar om arbetshundar med fina egenskaper om man förvaltar dem rätt.

Cross har själv 3 certpoäng i elitklass spår och är utställd en enda gång, men då med ett r-cert.

Jämfört med Kiwi så uppfattar jag Cross som en lite coolare hund som inte är riktigt lika impulsiv och snabb i reaktionerna som Kiwi. Detta är ju på både gott och ont, men något som jag i stort ser som ett bra komplement för Kiwi. Jag har sett honom både i lätt lydnadsarbete och på uppletande och jag ser honom som en kille som har mycket lätt för att växla mellan passivitet och aktivitet. Hans uppletande var bland de snyggaste jag har sett! Han är mer social än Kiwi och känns som en alltigenom snäll kille. Han leker fint och gärna, om än kanske inte riktigt med samma intensitet som Kiwi. Han har mycket fina egenskaper i sig som gör honom till en trevlig hund i allmänhet och en härlig arbetskamrat.

Till det fysiska: Både Kiwi och hennes syskon och Cross och de av hans syskon som jag har sett är väldigt sunt byggda med en, i mina ögon, fin exteriör. I Kiwis kull har alla minst CK på utställning, i Cross kull är de inte lika prövade på utställning dock. Kiwi är röd trefärgad och Cross är svart & vit och rödbärare, bägge med lång svans. Detta innebär att det finns chans till valpar som är röda trefärgade, svarta trefärgade, svart-vita och röd-vita, alla med lång svans.

Jag tror att det här kan bli en väldigt intressant kombination, som jag hoppas ger trevliga hundar med bra arbetsegenskaper och en sund exteriör.

Här kommer en sammanfattning av Kiwis kulls faktiska värden på deras MH och på Cross kulls MH:

Om man skulle leka med tanken att göra ett medelvärde för dessa två diagram för att få en liten hint om vad de planerade valparna skulle kunna tänkas bli så skulle det se ut enligt nedan. Vet att man egentligen inte kan göra så, men det ska bli lite roligt att jämföra det här diagrammet sedan när kullen har gjort MH med hur det faktiskt blev…. om det nu blir några valpar, men det får vi hoppas!

2 reaktioner på ”Valpar 2013!

  1. Sofia

    Mycket bra skrivet! Ska bli spännande att på håll få följa denna kull och ”se” hur dom utvecklas. Håller tummarna att allt går bra. Intressant med spindeldiagram 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s