Lydnadsträning i värmen

Lydnadsträning under Värmlandsrallyt
Under Värmlandsrallyt passade vi på att träna lite lydnad också

Jag var precis ute en sväng på planen med aussiesarna för lite lydnadsträning. Jag ville se hur Elit klarade ett längre lydnadspass i värmen. Jodå, man kan väl säga som så att vi inte riktigt fick de problem jag trodde att vi skulle få. Jag tänkte att hon kanske sänker tempot lite nu när det är så varmt och får lite svårare att ta i. Men oj vad fel jag hade idag. Farten vållade lite problem, det stämmer fint, men inte på det vis jag trodde utan snarare tvärtom. Allt skulle gå så jäkla fort idag så det var svårt för mig att tajma in t ex ställandet i rutan rätt (inte helt enkelt när hon satsade i 190 knyck till rutan) och ställandet på inkallande med ställande. Även fotingången vid inkallningen från rutan sladdade hon förbi mig på 😀 Om det här beror på att vi mest kört agility på sistone eller på att vi haft lite halvt lydnadsuppehåll eller om hon helt enkelt har fortsatt att mogna vågar jag inte svara på.

Hursomhelst så fick vi till ett jättefint träningspass där hon hittade till bägge rutorna väldigt bra, trots högt gräs. Lite variation i vad som hände efter jag ställde henne dock. Någon gång fick hon problem med att lägga sig på kommandot, någon gång lade hon sig direkt när jag ställde henne och några gånger gjorde hon det precis som hon skulle. Jag testade även att dirigera om henne i rutan, vilket också gick bra. Hon kan tydligen ”backa” på så långt håll också. Alltid bra att veta, speciellt med tanke på att jag inte ens visste att hon kunde det kommandot överhuvudtaget 😉 Jag avslutade med att skicka henne till en annan ruta än den vi jobbade med och där hade jag lagt en leksak i bakkanten av rutan. Härligt att se att hon så snabbt kopplade bort den gamla rutan och istället sprang till den nya direkt.

Både metallapporten och hopp-träapport gick bra. Metallen jobbade vi en stund på för att förbättra gripandet bara, vilket snabbt gav resultat. Hon fick sin älskade kampstock som belöning och då är det bråttom med att gripa tycker hon 😉 Hopp-apport fanns ingenting överhuvudtaget att klaga på så det gjorde vi bara en gång. Vittringen tog hon fel pinne på först, men jobbade sedan fint de andra gångerna vi körde. Det momentet tränar jag verkligen alldeles för dåligt på och nu var dessutom apporterna lite kontaminerade med doft så det var inte helt enkelt för henne. Sättandet under gång gick bra, trots olika tonlägen på ”sitt” och olika ben jag sa det på. Jag har ju tidigare haft lite problem med att jag alltid vill ge kommandot när jag sätter ner vänster fot i marken, vilket har gjort att mina hundar så klart har gjort det bäst när jag har gjort just så.

Inkallande med ställande gick bra förutom att jag ställde henne alldeles för sent. Hon kan ha lite bättre tryck i ställandet också. Men med mer träning så kommer säkert det tillbaka. Fjärren satte hon kanonfint på första försöket. Hon har en liten förflyttning på stå-sitt och hon rörde en baktass framåt på ligg-stå, men hon kan det inte bättre än så i dagsläget så den här fjärren hon gjorde idag är jag kanonnöjd med! Härligt också att se att hon hade så fint tryck i rörelserna trots att vi körde det sist av allt och på 12 meters avstånd.

Jag har anmält oss till två lydnadstävlingar så det är visst dags att sätta fart med klass 3-momenten ordentligt nu. Det vi framförallt kommer få hårdträna de här veckorna innan tävlingarna är sitt i grupp, vittringen och fjärren. I övrigt känns det rätt bra, men de andra momenten ska finslipas och säkras upp lite till också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s