Träningsprioritering – lydnad

Elit, 2 år

Ja det mesta i min och Elits lydnad har väl egentligen utvecklingspotential, vissa moment mer än andra. Men jag tänkte väl ge mig på att gå igenom vad vi behöver jobba på mer inför tävling.

Sittande i grupp, 1 minut
Ett moment som helt klart behöver bli säkrare. Hon kan sitta i en minut men det händer även att hon lägger sig. Jag behöver även träna mycket mer ihop med andra hundar eftersom hon förknippar hundar på rad med platsliggning. Hon svarar fint på min förberedelse (nosdutt mot handen) och kommer i fin upprätt position. I passet vi körde alldeles nyss hade hon en bra och aktiv attityd under hela minuten med bra fokus på mig, så det passet ska jag ha som målbild. Hög prioritet.

Platsliggning, 3 minuter
Det här momentet känns väl mer eller mindre stensäkert. Jag har dock underhållt det här momentet alldeles för dåligt så det är bara att ta upp träningen igen. Det som kan hända är väl att hon lyfter huvudet. Behöver jobba lite mer på delarna separat också: nedläggande, lämnande, tid, återgång, uppsitt. Låg prioritet.

Ingång på planen
Det här vållar sällan några problem. Bra fokus, trevlig attityd. Mycket låg prioritet.

Fritt följ
Det här har jag underhållt alldeles för dåligt. Grunden är riktigt fin och hon har en bra uthållighet med fin attityd och hög störningstålighet. Vi har dock fått tillbaka lite variation i positionen. Stegförflyttningar, vändningar på stället, språngmarsch och saktamarsch är generellt sett bra. Behöver jobba mer på positionen och bakdelskontrollen igen. Det är hög koefficient så det är bra om jag får till det bättre. Relativt hög prioritet.

Sättande
Ett moment som blir säkrare och säkrare och har väldigt bra utförande. Behöver dock kvalitetssäkra det mer med olika hastigheter, tonlägen och vilket ben jag sätter ned i marken när jag ger kommandot. Mellanhög prioritet.

Inkallande med ställande
Det här momentet har vi tappat lite. Behöver få mer klipp i ställandet och jag behöver lära mig var jag ska kommendera henne. Men hon utför momentet tillräckligt väl för det mesta. Mellanhög prioritet.

Rutan
Här har vi alldeles för stor variation för att det ska kännas säkert. Hon har bra fokus ut mot rutan när vi ställer upp och hon hittar den i princip alltid, vilket känns skönt. Däremot kan vad som helst hända när hon väl kommer dit. Jag behöver belöna upp ställandet mer för att få det snabbare och mer stabilt. Hon kan även lägga sig direkt. Det som blir lite klurigt är att jag även behöver belöna upp läggandet mer eftersom hon inte alltid fattar att hon ska lägga sig efter hon har stannat. Hon ligger generellt sett bra när jag går i trekanten, men det behöver tränas lite mer för att det ska kännas säkert. Hon kommer fint på inkallningen och väljer för det mesta rätt vid ingången. Kan få en något tajtare uppslutning. Vi behöver även träna mer på rutor som är uppställda asymmetriskt och på knepiga ställen. Hög prioritet.

Apportering och hopp över hinder
Generellt sett gör hon detta bra. Kan ha lite variation i gripandet. Vill dock säkra upp momentet med lite svåra vinklar och avstånd och även jobba lite till med gripandet och säkra upp farten in ännu mer. Låg prioritet.

Metallapportering
Lustigt nog så har Elit alltid haft bättre gripanden på metallapporten än träapporten. Tyvärr verkar hon dock ha glömt detta nu och vi har alldeles för stor variation på gripandet här nu. Hon saktar även av lite för tidigt när hon är på väg in. Det är dock bara koefficient 2 på det här momentet så vi kommer inte lägga jättestort fokus på det här momentet. Låg prioritet.

Vittringsprov
Det går rätt så bra nu när vi har satt igång träningen igen. Sökarbetet kan dock bli säkrare, hon har ibland lite tugg både på väg in och vid ingången, kan släppa den vid ingången och ibland saktar hon av lite tidigt. Vi behöver träna mer på att andra lägger ut apporterna på olika sätt och att jag vänder mig om, då jag vet att det förr har vållat lite problem. Mycket hög prioritet.

Fjärrdirigering
Det börjar kännas bättre men inte bra. Fortfarande lite för stor variation. Vi behöver jobba mer på avstånd och i kedjor och även framförallt på att få till ett bättre ställande från ligg. Hon gör generellt sett förflyttningarna tillräckligt bra för vad jag tycker är bra i dagsläget men hon kan även missa någon förflyttning och även välja fel ibland. Behöver träna på att någon står bakom. Mycket hög prioritet.

Helhetsintryck
Hon har bra attityd. Viftande svans, en glad uppsyn och gör momenten med glädje. Hon har generellt sett en bra uthållighet och är inte så störningskänslig, annat än för flugor så det får vi tänka på att jobba mer med. Vi börjar hitta tävlingsmässiga belöningar och rutiner som känns bra också. Hon jobbar fint med mig både under och mellan moment. Mycket låg prioritet.

Så kikar jag igenom det jag har skrivit ovan så är det alltså vittringen och fjärren som vi främst ska lägga fokus på inför tävling. Strax därefter kommer sittandet i grupp och rutan.. och kanske fria följet. Det andra ska också jobbas på men inte lika mycket som de här momenten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s