Första certet!

Elit 2,5 år

I fredags var det dags att göra i ordning Elit för årets andra utställning. För det mesta är jag väldigt glad över Elits fina pälskvalitet. Hon torkar snabbt när hon är blöt, hon blir sällan genomblöt, pälsen tovar sig aldrig trots att jag bara borstar henne vid fällning och hon drar inte med sig halva skogen hem när vi varit ute på promenad genom skogen. Det är ytterst sällan det fastnar något i hennes päls faktiskt.

MEN i fredags stod jag och svor tyst för mig själv över hennes pälskvalitet. Det tog mig nämligen en halv evighet att bada henne inför utställningen. Först tog det evigheter att få pälsen ordentligt blöt. Vattnet rinner liksom bara av henne. ”Som att hälla vatten på en gås” slog mig X antal gånger och jag myntade det nya uttrycket ”Som att hälla vatten på Elit” 😉 När jag efter många om och men väl hade fått henne ordentligt blöt hade jag bara hunnit schamponera halsen på henne innan resten av hunden var torr. Suck… Så det blev till att schamponera, blöta ner, schamponera, blöta ner osv om vartannat. I det läget var jag väldigt glad över att jag inte ställer ut henne så ofta. Det där hade jag aldrig orkat gå igenom mer än nödvändigt. I takt med att ryggen började klaga alltmer högljutt började jag fundera lite på vad jag höll på med egentligen, och jag började så smått ångra min anmälan till lördagens utställning och exteriörbeskrivning i Åstorp.

Drygt ett dygn senare ångrade jag dock INTE min anmälan till Åstorp och mina förberedelser. Min bästa lilla Elit knep nämligen sitt allra första utställningscert! Det var 19 aussies anmälda, varav 9 var tikar och min lilla Elit var den som fick certet! Jag var så klart själaglad. Domaren Fredrik Norgren var extremt noggrann i sin bedömning. Han tittade läääänge på tänderna och allt annat. Klämde och kände ordentligt. Med tanke på konkurrensen så trodde jag inte att vi hade någon chans alls på någonting, men där hade jag visst fel. Jag blev särskilt glad över den fina kritiken över rörelserna och hennes utmärkta temperament och vi fick dessutom återigen kommentaren ”Välvisad”. Det har jag Tina Gavling att tacka för. Det lilla jag kan om att visa hund har jag i stort sett enbart lärt mig från henne och jag är övertygad om att det gör en hel del för oss i utställningsringen. Tack Tina! Kiwi var också med på utställningen och fick Excellent. Första gången Elit har slagit sin storasyster alltså. Senare under dagen gjorde vi även en exteriörbeskrivning för samma domare och Elit blev så klart godkänd.

Jag är stolt över min lilla tjej som sköter sig så fint. Står snällt still när domaren tittar, känner, mäter, drar i svansen, gräver i munnen osv. Travade fint i ringen och höll positionen fint när jag ställde upp henne. Jag tycker att det är lite smått fantastiskt faktiskt. Vi ställer ut kanske 1-2 gånger/år och tränar väl i princip aldrig mellan gångerna. Paniktränar ibland lite uppställning dagen före och på utställningsdagen. Det är allt. Vi tränade lite mer på det när hon var valp och det verkar sitta i, även om vi inte tränade särskilt mycket på det då heller. Utställning har ju aldrig direkt varit min prioritet.

Utanför ringen skötte hon sig exemplariskt så när som på att hon hoppade lite på några som kom fram för att hälsa och hon lyckades även sno lite godis av någon 😉 Annars är hon en pärla att ha med sig i sådana sammanhang. Lugn och fin när det inte händer något även när väntan blir lång. Hon går snabbt och lägger sig för att vila när vi väntar. Är jag uppe med henne och jag släpper kopplet för att göra något står hon snällt och väntar mitt i myllret tills jag är klar. Jag fick fick en del kommentarer om hur lugn och cool hon är. Tja, hon brukar inte göra så mycket väsen av sig när vi är ute så där. Hon är en rätt cool tjej, vilket är skönt… tills det är dags att jobba. Då är det fullt ös. Min lilla pärla ❤

Elit i Åstorp

10 reaktioner på ”Första certet!

  1. toktassarna

    Grattis!

    Har en kompis som har sheltie som inte heller är så lätt att blöta, hon har tipsat om att schamponera lite på den torra pälsen först, innan man börjar blöta. Kanske fungerar på Elit med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s