Låsningar

I tisdags och onsdags tränade jag en del lydnad med aussiebrudarna. Vinna hade lite svårt under passen. Hon hamnade lätt i låsningar där hon bara inte lyckades lösa det hela utan mycket träning. I tisdags tyckte hon att det var hur svårt som helst att springa till rutan när det fanns apporter en bit ifrån på vägen till rutan. Hon hade även svårt med något konskick när det fanns annat hon tyckte att man skulle ta istället.

Så i onsdags lade jag upp ett träningspass för att jobba igenom detta ordentligt. Jag började med att göra något konskick med en annan kon en bit ut till vänster ifrån oss. Den konen sög Vinna till sig som en magnet och det krävdes mycket för att få henne till rätt kon.

Så jag byggde upp en ”konbana” för att börja jobba på problemet. Jättesvårt tyckte Vinna som låste sig lite här och var, men det blev stadigt bättre och bättre. Jag vill att hon ska titta rakt fram när jag sätter upp henne inför konen och springa rakt fram från mig. Jag märkte att hon istället sitter och liksom scannar av området runt om istället, vilket jag har lagt märke till ett tag men inte tänkt så mycket på. Dumt!

 Konbild1

Först satte jag upp konerna på en rad och började skicka henne först till den längst till vänster, sedan ställde vi upp och skickade till den näst längst till vänster osv. Det här gick relativt bra.

Konbild2

Därefter satte jag konerna i ett zick-zack-mönster (se bild 2) och skickade henne till konerna i tur och ordning. Då blev det lite svårare. Någon låsning på den näst längst till höger som vi fick jobba på men det gick ändå hyfsat i det stora hela.

 Konbild3

Det hon tyckte var svårast var när jag körde konskicken som i en solfjäder (se bild 3)

Skicken varierades lite och såg inte alltid ut som på bilderna. Jag kunde både försvåra och förenkla.

Det här är helt klart något jag behöver jobba på mer med Vinna. Elit klarade det här rätt så bra. Hon gjorde fel någon/ett par gånger, men rättade snabbt till sig och gjorde rätt. Jag ska däremot tänka på att köra sådana här pass med henne ibland för att hon inte ska hamna i Vinnas sits där hon låser sig på fel grej. Nu är hon inte riktigt som Vinna i det läget i och för sig, men jag kan mycket väl tänka mig att man kan hamna i liknande sits om jag inte förebygger.

Så allt som allt är jag nöjd med den träningen. Jag ska bara tänka på att lätta upp träningen lite snabbare med Vinna under en period så att hon inte ser ut som ”sju svåra år” när det blir fel. Hon blir låg lite för lätt i det läget och det är ju viktigt att vi har roligt tillsammans även när vi tränar på svåra saker.

Vinna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s