Uppflyttad till högre klass spår!

Elit, 2 år

Idag for jag, Clas, Vinna och Elit iväg till Göteborg för att jag skulle tävla lägre klass spår med Elit. Vinna fick följa med för att hon nyss har börjat på hög dos kortison och därmed behöver ut och kissa ganska ofta. Mer om det i ett senare inlägg. Stackaren tyckte nog att det var oerhört orättvist att det bara var Elit som fick komma ut och göra allt skojigt hela dagen.

Jag var lite nervös inför tävlingen eftersom jag hade hört att det skulle vara granatsprängningar på militärområdet intill klubben och jag hade hört att det lät något så otroligt mycket och hela marken skakade. Vi klarade oss dock ifrån det under de individuella lydnadsmomenten, så det var bara platsen och budföringen det drabbade, men det lät inte alls så farligt som jag hade väntat mig så det var skönt.

Vi började med spåret på morgonen. Jag har nog aldrig någonsin känt mig så klantig i spåret som jag gjorde idag. Great dog, shame about the handler skulle man kunna säga. Först var jag lite slarvig med påsläppet, men Elit löste det bra trots min fadäs så vi fick ändå 10/9,5 där. Sedan RAMLADE jag i första vinkeln och tappade linan. Hon brukar spåra i ett ganska behagligt tempo så det brukar inte vara några problem att få tag i den, men den lyckades undkomma mig hela tiden den här gången och Elit satte allt högre och högre fart. Jag vågade inte hejda henne när vi var så där i början av spåret heller eftersom hon inte är tillräckligt rutinerad för det och hon har tidigare kunnat bli lite frågande då när jag släpper på henne igen. Så här i efterhand inser jag dock att det hade varit bättre att stoppa henne. Jag trodde att jag skulle få tag i linan snabbt men det fick jag inte. Fick springa som en galning efter henne en bra stund innan jag fick tag på henne igen. Därmed missade vi två apporter där. Suck, vad klantig jag kände mig då. Men sedan flöt det på fint. Vi missade även sista apporten innan slutet. Tror att hon gjorde en liten lätt avstickare där. Slutet hittade hon dock finfint.Så 4 + slut blev det i slutändan och en skamsen matte som kände sig jäkligt klantig. Nu blev jag dessutom än mer nervös för resten eftersom vi då behövde få poäng på budföringen för att klara det (och hon har bara gjort budföring med skott en gång tidigare) och relativt höga poäng på lydnaden). Det hade varit lite skönare att få starta med fullt på spåret om man säger så.

Lydnaden gick sedan helt okej. Lite missar här och var, framförallt på de momenten som hon inte kan så bra än.
Linförigheten kändes fin. Läggandet under gång likaså. Framförgåendet fick vi ett stopp på andra sträckan. Det var många hundar som reagerade på den fläcken och jag undrar om inte Elit fick tag i en godisbit som någon hade tappat där. Hon har dock inte gått ett helt länkat framförgående sedan vi tävlade appellen i höstas så jag är ändå nöjd med hur fint hon gick.

Inkallningen började hon typiskt nog klia sig lite när jag hade lämnat henne. Krypet gick bra. Likadant som det ser ut på träninge. Inte särskilt färdigt moment, men helt okej. På apporteringen hade hon ett jättedåligt gripande. På hoppet körde vi en ny variant: hopp, backa, sitt, ligg, hopp 😉 Inte riktigt rätt, men den träningen har vi precis tagit upp igen så det var inte så konstigt att det gick dåligt.

Platsliggningen fick vi 10 på. Hon fuskade dock och låg inte med hakan i marken. Fem minuter är låååång tid kan jag säga. Hon var duktig med störningen av ett gäng änder eller liknande som flög upp från diket bredvid hundarna och när rottisen bredvid henne gick upp på platsliggningen och först gick, men sedan galopperade bort till husse. Jag blev förvånad när jag hörde skotten. Det lät typ som en liten knallpulverpistol. Det påverkade väl att jag hade vinden i ryggen och att militärfältet sköt med lite tyngre grejer så de här skotten bleknade lite i jämförelse.

Budföringen gick tack och lov bra. Den var jag nervös inför eftersom vår uppflyttning hängde på den och vi inte har gjort det här momenten tillräckligt mycket. Det var lite svåra förutsättningar då de fick springa på diagonalen över planen och skytten stod i diket utmed den kanten vi skickade från, vilket gjorde att de flesta hundarna sprang till honom istället för till mottagaren. Liiiite nervös när jag såg detta kan man säga.. Ännu mer nervös blev jag när jag skickade Elit, hon sprang först framåt, men fick sedan syn på skytten och började springa mot honom en bit innan hon kom på sig själv att det där var ju helt fel person, bytte därmed kurs och sprang fint in till mottagaren. Puh! Där hängde vår uppflyttning på en skör tråd kan man säga. Elit vill tydligen ge matte lite extra spänning här i livet.

Domare idag var Bengt Hallberg och Göran Billstedt och vi var på GMBK och tävlade.

Poängen såg ut enligt följande:

Lydnadsmoment:
Linförighet: 10/9,5
Framförgående: 5/0
Platsläggande: 10/10
Inkallande: 9,5/8
Krypande: 8/9
Apportering: 8,5/8,5
Hopp: 6/5,5
Platsliggande med skott: 10/10
Summa lydnad: 250,5/233,5 = Medelpoäng: 242 poäng

Specialmoment:
Påsläpp på spår: 10/9,5
Spårning: 7/7
Budföring: 9,5/10
Summa special: 235/234,5 = Medelpoäng: 234,75 poäng

Totalpoäng: 476,75 och uppflyttad! En fjärdeplats av 8 blev det också. Inga höjdarpoäng totalt sett, men det räckte till en uppflyttning och det var huvudsaken idag 😀

Fler MiVinnare har även varit ute i brukset den här helgen. Cathis och MiVinna’s Beidomon (Dobby) blev uppflyttade till lägre klass spår igår och samma dag blev pappa och MiVinna’s Amistar (Kiwi) godkända i högre klass spår. Grattis till er!

Lydnaden:

Platsliggningen:

Budföringen:

 

 

2 reaktioner på ”Uppflyttad till högre klass spår!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s