Lydnadsträning

Elit, 3 år

Det finns egentligen jättemycket att skriva om och filmer om borde läggas ut m.m men nu är jag inte så sugen på det, utan lägger mest fokus på dagens lydnadspass istället. Vi har tävlat agility med bra resultat, men missat sista SM-pinnen som vi behövde för att kvala till SM. Fantastiskt nöjd med min lilla Vinna dock som i snitt har tagit en SM-pinne (eller mer?) på varje tävling hon och jag har varit på. Lite synd att vår säsong startade alldeles för sent, men vi gjorde vårt bästa av situationen.

Jag och Elit har debuterat i elitlydnad med ett 3:e pris som resultat. Nöjd med tävlingen med tanke på våra förutsättningar. Nu tränar vi vidare inför nästa lydnadstävling och sätter målet lite högre.

I förrgår skulle vi ha tävlat men vi bestämde oss för att åka på lydnadsträning med ett gäng jag inte brukar träna med (förutom mina föräldrar, som ingår där). Elit kändes något disträ, men utåt sett såg det fortfarande väldigt bra ut. Behöver åka ut till lite lika platser och så och träna lite tror jag. Gärna med lite mer kommendering också. Hon gick dock väldigt bra ändå. Bra fritt följ, zäta och inkallning med stå och ligg även om det inte riktigt kändes som vanligt. Hyfsad apportering med dirigering om än med en omdirigering där hon fick fundera lite men gjorde rätt.

Igår var hon iväg på kollo hos Anna och fick hänge med på diverse aktiviteter hela dagen. Det var en trött och nöjd aussie jag fick med mig hem sedan. Jag tänkte att hon kanske skulle vara lite trött av det idag också och ville därför testa ett lydnadspass med henne för att se hur hon skulle jobba sig igenom detta. Bara några moment. Mina föräldrar kom hit en sväng idag så vi passade på att köra igenom Elit, Kiwi och Vinna på några lydnadsmoment.

Elit gick verkligen fantastiskt bra! Bra fritt följ. Det känns verkligen som att vi börjar få det mer och mer på plats. Positionen blir alltmer jämn och allt känns alltigenom säkrare. Zätat gick väldigt fint. Väldigt bra skiften och i ställandet var hon särskilt duktig då hon stannade mitt i steget och hade ena baktassen väldigt utdragen bakåt, vilket borde ha skapat en jobbig obalans för henne då hon knappt stod på den. Trots det stod hon kvar så hela tiden tills jag hämtade upp henne. Duktig tjej! I vintras hade vi lite problem med att hon inte stod still när jag gick runt henne, men så lade jag in en offensiv där och fick snabbt en förbättring. Skönt att se att det fortfarande sitter i.

Apportering med dirigering gjorde hon också väldigt bra och det momentet börjar äntligen kännas säkrare. Vittringsapporteringen är hon inte så van vid att andra lägger ut och då vill hon gärna dubbelkolla om det verkligen är rätt apport hon tar. Speciellt när mamma lägger ut apporterna kan hon tycka att det är lite svårt. Men det är bara att göra det lite oftare så ska vi nog få ihop det momentet väldigt bra. Vi har en fin grund och hon är egentligen ganska säker i momentet. Idag grep hon direkt rätt apport, men släppte i samma ögonblick, kollade på den som låg bredvid och skyndade sig sedan att gripa rätt igen. Samma som på tävlingen. Men det är jag än så länge väldigt nöjd med. Det kommer bli bättre ju säkrare hon blir. När jag lägger ut dem själv klipper hon alltid rätt direkt utan att tveka. Så det är när det är andra dofter på dem som hon känner att hon bara vill dubbelkolla först. Inte så konstigt, eftersom vi har gjort det alldeles för lite.

Hopp-metallapport gick också bra. Det körde jag lite senare med henne. Lite tveksamt gripande första gången. Det brukar hon göra mycket bättre. Andra gången gjorde hon det klockrent. Bra fart ut, grep i farten, bra galopp in och en fin ingång. Nöjd! Ingångarna kan ibland vara lite halvsneda med apporten, så det är något jag ska jobba lite mer på så småningom. Än så länge nöjer jag mig med hur det ser ut då vi har annat att jobba med. Men idag gjorde hon en superfin och rak ingång.

Så summa summarum en riktigt bra lydnadsträning med en väldigt skön känsla med Elit idag.

Vinna gick halvbra. Positionen i fria följet är numera lite varierande för min smak och vi får inte riktigt till känslan. Zätat gjorde hon väldigt bra och hon fick belöning vid första konen då hon ibland kan ha en tendens att börja titta lite mycket på dem. Inte idag dock. Apportering med dirigering tänkte hon sticka till apporterna direkt, men rättade in sig mot konen när jag sa ”Oj!”.  Vi gjorde om hela momentet med utläggning av apporter och allt och då gjorde hon det jättefint. Bra konskick (som jag belönade). Väldigt fint gripande av apporten och en snygg ingång. Härlig fart igenom hela momentet. Hopp-metallapport gjorde hon ganska bra. Behöver få ett snabbare gripande, men gripandet var helt okej idag för att vara henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s