Att visa intresse

Nessie och Elit, 8 veckor

På sistone har förfrågningarna om valpar efter Elit haglat in. Mailen jag får är otroligt varierande i typ. Det är alltifrån mail i stil med ”Hej! Jag vill ha en valp efter Elit. Hon är så himla fin. Har du någon hemsida?” till långa mail med beskrivning av deras livssituation just nu, vad de har för erfarenhet, deras träningsfilosofi, förväntningar och planer med sin kommande aussie, varför de är intresserade av en aussie från mig och en rad frågor om mina hundar och släkten.

Personligen så gillar jag när den första kontakten sker via mail. Det ger mig möjlighet att läsa igenom deras mail i lugn och ro och bilda mig en uppfattning. Det ger mig även möjlighet att fundera igenom mitt svar ordentligt och kolla igenom mitt mail så att jag får med allt jag vill få sagt. Jag kan även spara mailen för att sedan kunna gå tillbaka och titta på vår konversation så att jag vet vad jag har tagit upp och om den valpintresserade verkar ha förstått osv.

Så funkar jag. Andra uppfödare vill hellre ha kontakt via telefon än via mail och jag vet att en del tycker att det känns oseriöst att ta sånt här via mail. Här är vi olika alltså, vilket förmodligen inte alltid gör det så enkelt för de stackars valpköparna när de tar kontakt med uppfödare.

Det som jag däremot har märkt av en del på sistone är oförmågan att söka information på egen hand. Jag antar att vi är olika även på den här punkten. En del frågar helt enkelt hellre än att leta själva och tänker inte så mycket mer på det skulle jag tro. Själv så tar jag gärna reda på så mycket som möjligt innan jag hör av mig.

Vill jag veta mer om hundens resultat så går jag in på SKK Hunddata, Avelsdata och/eller SBK Tävling. Samma sak om jag vill kolla upp släktingarna. Vet man inte om att dessa finns så blir det ju så klart svårare, men börjar man leta efter information så dröjer det oftast inte så länge tills man snubblar över dessa informationskällor.

Google är min bästa vän 😉 Vill jag hitta mer information så googlar jag. Om jag som utomstående t ex skulle vilja hitta en hemsida för min kennel för att där hoppas kunna läsa lite mer om mina hundar och kullar så skulle jag testa att googla ”MiVinna’s”. Voilà så skulle MiVinna’s hemsida poppa upp där som första alternativ och jag kan läsa mer för att bilda mig en uppfattning om det här skulle kunna vara rätt typ av hund för mig innan jag tar kontakt med uppfödaren. Är jag intresserad av en ny ras så kollar jag om det finns en rasklubb som kanske har en hemsida med mer information om rasen. Ofta finns det mycket information där att läsa igenom och begrunda för att hjälpa till att kunna bilda en uppfattning om rasen i stort.

För mig som uppfödare så kan jag ibland ta den här oförmågan att söka information som lite bristande intresse. Kanske är det fel av mig, vad vet jag men jag märker att jag snabbt får en lite negativ känsla när jag får mail där det är uppenbart att man inte ens har varit inne på hemsidan och tittat.

Jag tänker som så att om man inte ens bemödar sig med att söka efter så enkel och grundläggande information så är jag tveksam till om man kommer kunna söka efter viktig information när man har fått hem sin valp. T ex utveckling i träningstänk, kurser och clinics att gå, tävlingar att deltaga på, personer att ta privatlektioner för osv osv.

En av de sakerna jag gärna tittar på hos mina blivande valpköpare är nämligen hur drivna de verkar, dvs personer som jag känner är villiga att lära sig mer och hela tiden söker efter att utvecklas tillsammans med sin hund.

Jag tänker lite i stil med att höra av sig till uppfödare är ungefär som att söka jobb. Är man intresserad av jobbet så tar man reda på mer om det innan man åker på anställningsintervjun (eller helst innan man skickar in ansökan). Man skickar in en arbetsansökan som ger en bild av vad man är för person med relevans till jobbet, vilka tidigare erfarenheter man har och vad man har för ambitioner. Man funderar igenom vad de kan tänkas vilja veta och vad man själv skulle vilja veta om jobbet för att se om det verkligen passar.

Jag gillar även de som verkligen tar sig en ordentlig funderare när de har fått en massa information av mig. Att man verkligen läser och begrundar det jag skriver. En aussie ÄR inte för alla. Så enkelt är det. Hellre komma på det innan man har skaffat sin aussie än efter. Det är en ras som används/har använts som vall- och vakthund. Med andra ord är det en hund som det kan finnas ganska mycket skärpa i och det är en hund som är uppmärksam på sin omgivning, läser sin förare väldigt enkelt och som reagerar snabbt. Väldigt enkelt förklarat så kan det vara en reaktiv hund med skärpa. För den som är medveten om detta, kan läsa sin hund, vet var man behöver gå in och styra upp och gör detta i tid så kan det bli en alldeles underbar hund och en vän för livet. Missar man den biten kan hunden bli en riktig pain in the ass som kan fresta på även det allra bästa av tålamod. Utöver det jag skrev ovan om skärpan och snabba reaktioner osv så är det en ras där det KAN finnas en del osäkerhet här och var. I kombination med skärpan och de snabba reaktionerna ger detta en ännu större utmaning till husse/matte. För att inte tala om rasens stora arbetsbehov… Det här är bitar som många ofta har ganska svårt för att ta till sig pga rasens charmiga yttre och clowniga karaktär.

Som sagt så blir jag jätteglad över alla som hör av sig och är intresserade av en valp från mig. Det jag skriver här ovan är bara mina tankar om hur man kan göra och lite tips till er som letar valp. Man ska aldrig vara rädd för att höra av sig till mig och fråga om man undrar över något. Jag är väl medveten om att det troligtvis finns saker som jag gör eller inte gör som skulle kunna göras bättre också.

6 reaktioner på ”Att visa intresse

  1. Pingback: How to make an impression! | Blondie & Baileys

  2. Mycket bra inlägg! När vi letade valp besökte vi många kennlar och ville få träffa tiken innan hon parades för att få en bra bild av hur hon var egentligen samt känna av uppfödaren, få ställa frågor och besvara frågor så att vi verkligen visste att både uppfödaren och vi kände att det var rätt. För vi är inte perfekta, vi kunde inte så mycket om jakt men ville lära oss och genom att vara ärliga fick vi en uppfödare som gärna hjälper oss att komma vidare- ett fantastiskt stöd! Tycker om att du skriver om det som kan vara negativt med rasen i fel händer, inte alla som är så ärliga utan bara vill påpeka allt superbra som faktiskt finns med aussien!

  3. Kul att du publicerade det här inlägget just nu faktiskt, för jag har länge tänkt skriva till dig att om jag väljer Aussie någon gång hade du och MiVinnas varit den mest intressanta! Som det ser ut nu är jag istället sugen på kelpie, men Det var inte poängen, utan poängen var att jag älskar dina hundar och de du har avlat fram. Jag har länge läst både din blogg och några av kennelns avkommor och skaffat mig en fin bild om din kennel. Jag älskar Elit, av det jag hittills har sett!!

    Men jag håller med dig, när man skaffar valp ska man jävlart ha kollat upp nästan allt som går INNAN man ens känner sig intresserad av att ta kontakt, sen kan man givetvis ställa frågor, men att kolla upp saker som mentalitet, avelstankar och sjukdomar är prio ett innan jag ens väljer att tänka ”KANSKE intressant”, och sen vil man ju gärna både träffa tiken och uppfödaren, i alla fall jag 🙂

    Hur som helst, Du hade varit intressant! Kör hårt!!! 😀

  4. Jag är som du en faktasökare som läser på innan. Oavsett vad jag ska göra i livet. Lite skrämmande att valpspekulanter inte ens hittar en hemsida själva. Ännu mer skrämmande var det när jag som gravid (och slukade precis allt som hade med graviditet, förlossningar och bebisar att göra) insåg att många andra gravida inte läste på mer än vilken barnvagn kändisarna har just nu… WTF???
    För mig är kunskap trygghet och något jag självklart söker och har svårt att acceptera att andra inte är likadana.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s