Sikta mot stjärnorna

Fotgående
Foto: Jonna Kjellén

Jag har för första gången i mitt liv börjat på en lydnadskurs som inte bara hålls över en dag eller helg. Det är ”Sikta mot stjärnorna” jag går, hos Kungliga Hundar med Mona Kjernholm som instruktör.

Kursen började med presentation, lite teori och genomgång av vad som kommer hända varje kurstillfälle. Vi kommer träffas 4 timmar varannan vecka vid 8 tillfällen framöver. Vi kommer varje gång köra sittande, platsliggning, kedjor och individuell träning. Vi kommer få läxor som vi får utföra (om vi vill, det beror ju på hur mycket vi vill, orkar och satsar). Vi ska även planera och skriva upp våra kedjor till varje tillfälle och tänka igenom vad vi vill träna mer på.

Vi fick beskriva våra hundars styrkor och vad vi vill träna mer på. Elits styrka som lydnadshund är definitivt hennes uthållighet i kedjor. Hon blir inte nämnvärt påverkad av att behöva jobba i flera moment innan hennes belöning kommer och det tycker jag är väldigt skönt. Det som jag tog upp som jag vill jobba mer på är hennes svagaste moment just nu: fjärren och inkallande med ställande. Sedan finns det såklart en massa annat att jobba med också och här nämnde jag t ex vårt fria följ där Elit har börjat vifta en massa med frambenen igen, vilket gör att hon lätt växlar lite i position.

I vår grupp ingår en riesen, en golden, en bracco, en corgi och min lilla Elit som är en aussie. De flesta hundarna verkar vara runt 2-3 år gamla (unga 😉 ).

Jag erkänner att jag har tränat lite dåligt med lydnad på sistone och den senaste veckan har stackars Elit knappt fått göra ett smack, eftersom jag har varit sjuk och dessutom jobbat långa dagar på My Dog. Lite understimulerad med andra ord, så jag tänkte att det här kunde ju bli lite extra spännande idag då 😉

Vi började idag med ett tävlingsmässigt sittande i grupp i 40 sekunder. Här tyckte jag att Elit skötte sig väldigt bra. Trevlig attityd och upprätt och fint sittande.

Platsliggningen som vi körde tävlingsmässigt därefter var däremot det sämsta vi någonsin gjort sedan hon började lära sig det momentet tror jag. Inte många rätt där inte. Halvokej nedläggande, dåligt lämnande, dålig återgång, dåligt uppsättande. Haha, så där har vi lite att ta tag i även om det då rakt inte brukar se ut riktigt så där. Men allt en indikator om vad vi faktiskt har haft lite problem med och behöver jobba igenom mer.

Vår kedja bestod av ingång på planen, 3:ans fritt följ i 2 minuter, slätinkallning, sättande under gång med belöning direkt när hon satt sig. Överlag tyckte jag att kedjan såg bra ut och det verkade de hålla med om. Mona tyckte att hon jobbade väldigt bra i kedjan. I princip samma intensitet (och en väldigt bra och lagom intensitet) från början till slut. Ingången på planen såg fin ut. Hon höll bra koncentration på mig tycker jag. Det som hade behövts göras annorlunda är att värma upp henne mer med fotgående. Det tar ett tag för henne att hitta positionen ordentligt. Den första minuten i det fria följet växlade hon mer i positionen än hon gjorde andra halvan. Hon har bra stegförflyttningar, vändningar på stället och de flesta halter var bra. Raksträckorna var lite varierande, framförallt i början (en del plogande i början). Vänstersvängarna såg bra ut, men höger och helt om behöver jobbas igenom mer. Allt precis som när vi tränar själva. Inkallningen gick mycket bra. Bra sittande med bra fokus, bra fart, bra inbromsning på rätt ställe, bra ingång, bra sättande. Möjligtvis att hon satt några cm för vridet med rumpan mot mig. Sättande under gång är inte tillräckligt klart  för att kunna göras helt tävlingsmässigt i en kedja. Hon missade första, men gjorde det bra när jag gjorde om det med ett litet dk. Inte så mycket att säga om det. Det momentet är inte tillräckligt befäst än.

Det som även gör mig lite extra glad med Elit är att jag tycker att hon har blivit ganska genomarbetad med störningar. Hon bryr sig inte så där jättemycket om vad som händer runt omkring henne (även om det såklart alltid finns saker att jobba vidare på där) eftersom vi har jobbat ganska mycket på det sedan hon var kanske 7-8 månader. Det, tillsammans med att hon är uthållig i kedjor och ligger på ungefär samma nivå hela tiden gör att hon är en ganska enkel hund att ha att göra med i tränings- och tävlingssammanhang. Hon gör det som jag har lärt henne, tränat ordentligt på och underhållt. Det man t ex såg i vår kedja idag (eller för den delen även på tävling) är precis så som hon beter sig på träning när vi tränar själva. Det som jag har lärt henne bra, gör hon bra, det som jag har lärt henne dåligt, gör hon dåligt. Hon tappar aldrig attityd på något sätt, blir osäker eller går upp i för hög intensitet. Det känns väldigt bra. Det vi har jobbat en del på och som vi även behöver jobba vidare på är att få henne att ta i lite mer i vissa fartövningar.

Som individuell träning valde jag att jobba framförallt med inkallande med ställande, som vi nästan har tappat helt (underhållt och lärt in alldeles för dåligt) och vi avslutade även med fjärren. Våra två sämsta moment i dagsläget alltså. Lika bra att ta tjuren vid hornen tänkte jag. Läxor och att tänka på som jag fick här var:

Inkallning med ställande:
– Jag behöver fundera mer över mina kriterier, framförallt i ställande under gång. Hur fort ska hon reagera på mitt kommando? Hur många steg får hon ta? Hur distinkt ska hon stanna?
– Jobba mer med runda-träningen och tänka på att hålla mig tävlingsmässig. Hon är VÄLDIGT platsmedveten så jag bör vara mycket noggrann med att inte ställa henne på samma plats.
– Jobba igenom min externbelöning lite mer.

Fjärren:
– Ligg-stå har vi tydligen gjort stora framsteg på. Jag fick tänka igenom mina kriterier än mer noggrant och formulera dem, vilket såklart hjälper både mig och Elit. Hon ska hoppa upp i ställandet, ska landa relativt kort (inte ha frambenen framåtsträckta) och ha tyngdpunkten rakt eller något bakåt. Allt detta är saker som jag har fått lägga till efter hand när vi har fått problem och jag tror att varje punkt är mycket viktig för att lyckas få till det med henne. Hon gjorde bara fel en gång av kanske 7 idag, så det är dags att gå vidare.
– Behöver jobba mycket mer med stå-sitt. Jag har slarvat och belönat tasstramp. Jag har börjat ta tag i det och har noterat tasstrampet på höger bak och därmed tittat extra på det och fått bort det nästan helt. Nu har jag dock tasstramp på vänster bak att jobba bort.
– Behöver jobba mer med stå-ligg för att få det säkrare, även om vi är en bit på väg.

Tills nästa gång ska vi även fundera ut vad vi skulle vilja få en lite mer grundläggande genomgång av. Mona skulle även maila oss mer läxor som nog kommer att ge oss mer att tänka på. Hon är bra på det där den där Mona, att få oss att tänka alltså. Men det är en av anledningarna till att jag gillar att gå för henne. Men får alltid en del att tänka på och allt sker alltid på mina egna villkor. Hon säger aldrig att det SKA se ut på ett visst sätt utan, allt är alltid upp till mig, men man ska alltid kunna svara på hur det ska se ut (nåde dig om du säger ”jag skulle vilja att det ser ut så här, men..”!) och en rad krångliga frågor om hur och varför och hur tror du hunden förstår skillnaden på det här och det här osv. Me like!

3 reaktioner på ”Sikta mot stjärnorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s